Якщо заплющити очі, можна краще дослухатися до звуків міста. Сигнали авто, випадковий сміх незнайомця, гуркіт трамвая на Подолі – усе це складається в мелодію Києва. Іноді вона більше схожа на важкий постпанк, а іноді – це гарне тло для відпочинку й медитації.

Ми спільно з ЖК FJORD записали звуки міста, які заспокоюють і викликають спогади. Сідайте зручніше та слухайте музику Києва.

Шум води на човновій станції «Фрегат»

Гідропарк

СЛУХАТИ

Найстаріший прокат човнів у Києві – станцію «Фрегат» – заснували 1967 року. Тут можна орендувати човен і втекти від шумного мегаполіса: поряд зі станцією багато заток і стариць Дніпра, які заросли лататтям. Слухати обов’язково: шум хвиль, співи птахів і відсутність машин.

Звук фонтана у сквері імені Чкалова

вулиця Михайла Коцюбинського, 2

СЛУХАТИ

Київські фонтани Тремена легко впізнати за чавунними колонами та скульптурами голови Фараона. За легендою на заводі Тремена працював деспотичний майстер на прізвисько Фараон. Ливарники вирішили його провчити й замість левів зліпили на фонтанах карикатурні голови свого боса.

Фонтан у сквері Чкалова встановили 1900 року за проєктом архітектора Олександра Шиле. Усього таких фонтанів-близнюків у Києві сім.

Їдемо на фунікулері

Поштова площа

СЛУХАТИ

Київський фунікулер працює з 1905 року, має один вагон у складі та їде лише дві з половиною хвилини. Коли щороку його закривають на ремонт – місто не зупиняється. Але ми дуже швидко починаємо за ним сумувати. Зокрема, за зручним маршрутом Поділ – Верхнє місто. За краєвидом з останньої кабінки. І навіть за звуком – сигналом, який подає водій фунікулера перед тим, як вирушити.

Дерева в Ботанічному саду ім. М. М. Гришка

Звіринець, вулиця Тимірязєвська, 1

СЛУХАТИ

Здається, це дуже по-київськи: ходити десь на початку травня у ботсад Гришка. Подивитися на бузок, деревоподібні півонії (так, такі є), перевірити оранжереї та зробити фото з панорамою на Дніпро і Видубицький монастир.

СЛУХАТИ

Ботанічний сад заснували 1935 року, коли столицю перенесли з Харкова до Києва. Сьогодні це 130 гектарів зеленої площі, які звучать, мов ліс серед великого міста.

Мелодія Київського державного академічного театру ляльок

Європейська площа

СЛУХАТИ

Ми часто проходимо повз театр, коли піднімаємося до Хрещатого чи Маріїнського парків. Можливо, не завжди його помічаємо і вже виросли з основної ЦА театру. Але завжди впізнаємо пісню, яка грає біля нього щогодини.

Київський академічний театр ляльок заснували 1927 року, це найстаріший ляльковий театр в Україні. Колектив театру переїжджав кілька разів (і навіть один період працював у Караїмській кенасі на Ярвалу), а з 2005 року оселився в будівлі, схожій на діснеївський замок прямо в центрі міста.