The Village Україна продовжує підбивати підсумки 2020 року. Розповідаємо про нові екологічні ініціативи та послуги, що з’явилися в Києві та стануть у пригоді для сортування сміття, компостування органічних відходів і ресайклінгу.

  • «УБС кур’єр» забирає вторсировину з дому

Чому це важливо: такі послуги роблять сортування доступнішим і безпечнішим в умовах пандемії

Кур’єрську доставку вторсировини громадська організація «Україна без сміття» запустила на самому початку карантину, у березні 2020 року, оскільки тоді станція була зачинена для відвідувачів. Але й після послаблення обмежень послуга «УБС кур’єр» залишилася.

Зараз для того, щоб кур’єр забрав вторсировину, потрібно заповнити заявку на сайті. Вартість сервісу – 250 гривень за пакет об’ємом 120 літрів (у ціну входить доставка й досортування). Замовлення приймаються від двох пакетів. Кур’єр працює в будні, час очікування – до 7–9 робочих днів.


  • BioBin заохочує сортувати органічні відходи вдома

Чому це важливо: до 60% побутового сміття – це харчові відходи, вони потрапляють на сміттєзвалища і виділяють шкідливі гази, тому важливо їх відокремлювати

Команда українських розробників створила застосунок BioBin, що заохочує людей відповідальніше ставитися до споживання продуктів харчування. Користувачі фіксують, скільки їжі викидають у смітник, а програма підраховує, скільки це становить у грошовому еквіваленті. Так BioBin допомагає більш усвідомлено ставитися до планування покупок, зберігання та споживання продуктів.

Окрім цього, творці застосунку стимулюють користувачів не викидати органіку в загальний смітник, а компостувати її. BioBin показує, скільки компосту користувачі отримали з решток їжі та скільки метану й вуглецю не потрапили в атмосферу завдяки компостуванню.

Щоб показати, що компостування можливе в межах великих міст, засновники BioBin встановили вуличні компостери в трьох житлових комплексах у Києв, аби їхні мешканці виносили туди своє органічне сміття. Після експерименту така практика прижилася в одному із ЖК.

Завантажити BioBin можна тут (поки доступна лише версія для Android).


  • Ecola безкоштовно забирає з дому відсортоване сміття

Чому це важливо: стартап об’єднує заготівельників сировини й екосвідомих людей, щоб вторсировина потрапляла на перероблення, а не на звалища; для останніх це спрощує сортування, оскільки всю вторсировину можна зібрати в один пакет і замовити вивіз з дому

Ecola – це стартап, мета якого зробити зручним і доступним сортування та вивезення сміття на перероблення. Для цього пропонують об’єднати три типи користувачів: людей та організації, що сортують сміття, так званих «еколерів», які займаються збором вторсировини для подальшого продажу, і переробників, які готові платити за вторсировину.

Для двох перших категорій користувачів розробники створили Telegram-бот, який допоможе їм знаходити одне одного. Люди, які сортують удома, можуть через бота замовити безкоштовний вивіз вторсировини (від одного пакету на 120 літрів). Якщо йдеться про пластик, який не може бути перероблений, то за його вивіз і спалювання доведеться заплатити 149 гривень за 120-літровий пакет. Спалювання одягу й взуття обійдеться у 299 грн за 1 пакет.


  • Станція сортування «Україна без сміття» приймає органіку

Чому це важливо: люди відмовляються від компостування вдома через те, що не знають, що далі робити з компостом; ця ініціатива вирішує це питання

«Україна без сміття» разом з українськими розробниками застосунку BioBin запустили збір органічних відходів для компостування. Працює це так: клієнтам видають під заставу в 100 гривень відерце з кришкою, у яке потрібно збирати органічні залишки для компостування. Як це правильно робити, пояснює інструкція. Коли відерце наповниться, його необхідно завезти на станцію сортування на вулиці Саперно-Слобідській, 25. Вартість приймання одного відерця органічних відходів – 90 гривень.


  • Ресайклінг-майстерня УБС створює меблі з переробленого пластику

Чому це важливо: раніше пластик у невеликих обсягах в Україні переробляли лише в Одесі

У Києві, на базі сортувальної станції «Україна без сміття», створили невеличку майстерню з перероблення пластику. Першими виробами стали дві лавки, які встановили в Сквері київських інтелігентів (ініціатива «Агентів змін»). Їх зробили з перероблених кришечок від пляшок, які збирали протягом двох місяців у київських закладах. На вуличні меблі знадобилося 315 кілограмів пластику.

Зараз у майстерні є шредер для подрібнення пластику та термостіл, у якому матеріал розплавляється, запікається й набуває форми. Це обладнання дозволяє виготовляти плити з пластикових кришечок. В «Україні без сміття» шукають кошти на додаткове обладнання, щоб розширити асортимент виробів. У майбутньому планують робити різні меблі – вуличні й офісні.


  • 12 GOAL допомагає брендам ставати більш екологічними

Чому це важливо: роль бізнесу в забрудненні довкілля набагато більша, ніж споживачів

Організація 12 GOAL допомагає бізнесу перейти до більш відповідального виробництва. Вона проводить аудит компаній, знаходить слабкі місця й дає рекомендації, що потрібно змінити. Оскільки головна мета бізнесу – отримати прибуток, 12 GOAL фокусується на тому, як можна його збільшити, якщо запровадити більш сталий підхід.

За пів року свого існування організація вивчила досвід 30 українських підприємців, які почали перехід до сталої моделі ведення бізнесу, і провела всеукраїнське опитування, щоб визначити ставлення людей до відповідального споживання та сформулювати основні вимоги до виробників. Зараз 12 GOAL розробляє освітній курс для підприємців на платформі «Дія.Бізнес» про те, як побудувати відповідальний бізнес.