Організація «Україна без сміття» починає збір органічних відходів для компостування. Проєкт 7 серпня запускають разом із українськими розробниками додатку BioBin.

Усі, хто вирішив компостувати, зможуть використовувати додаток BioBi, який покаже рівень економії бюджету. Завантажити його можна в Google Play.

Як працюватиме:

 Для збору органічних відходів видаватимуть прозоре відерце з кришкою (на 10 літрів). У ньому буде пакет «Біосфера» й наліпка з правилами компостування (перші 100 відер безкоштовні за підписку на BioBin, далі – під заставу в 100 гривень), для родини дарують акційне відерце;

 У журнал вносять дані про користувачів, де вони мають підписатися, що зобов’язалися компостувати відходи;

 Користувачі наповнюють відерце органікою, повертають його (поки щосуботи та щонеділі) на станції й оплачують послугу. На заміну отримують нове й чисте відро. Відерця починають видавати з 7 серпня, а приймати органічні відходи — з 15 серпня;

 Миттям тари, подальшою переробкою й виробництвом компосту займатиметься «Україна без сміття».

Станція сортування відходів «Україна без сміття» / Анна Бобирєва для The Village Україна

Скільки коштуватиме:

100 гривень – застава за відерце (після перших 100 безкоштовних);

60 гривень – одна здача зібраних органічних залишків.

За ці гроші будуть мити й висушувати відерця, стежити за якістю компосту.

Готовий компост віддаватимуть самим користувачам (по одному відерцю) для догляду за кімнатними рослинами, а також продаватимуть.

Завдяки послузі планують забезпечити роботою та створити щонайменше 2 робочі місця для пенсіонерів. Послугу також планують надати кав’ярням, кафе й ресторанам (якщо вони потребують).

НАВІЩО ПОТРІБНЕ КОМПОСТУВАННЯ:

Органічні відходи – щонайменше 50% загальної маси відходів, які викидають українці. Компостування значно зменшить уміст смітників.

Якісно компостовані органічні відходи можна використовувати як добриво для рослин.

Викидання органіки на звалища призводить до горіння сміття через утворення метану (звалищного газу). Окрім того, що газ прискорює глобальне потепління, він створює вибухо- й пожежонебезпечні умови як на звалищах, так і на прилеглих територіях.

Перед запуском послуги «Україна без сміття» проводила опитування: ось його результати.


У березні «України без сміття» запустила нову послугу: можна здати вторсировину кур’єру.

Більше про те, як можна компостувати органіку в квартирі, ЧИТАЙТЕ в НАШОМУ МАТЕРІАЛІ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Neil Bennett