В Україні підтвердили 17 випадків штаму «Дельта» – в Києві, на Львівщині та Закарпатті. «Дельту» вже виявили в 111 країнах світу, а у Великій Британії вона спричиняє до 90% нових випадків захворювання. Через швидке поширення цього штаму Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила початок нової хвилі пандемії коронавірусу.

З’ясовуємо, чим штам «Дельта» відрізняється від інших варіантів COVID-19, чому він так швидко поширюється світом і чи захищають від нього вакцини, якими щеплюють в Україні.

Що таке штам «Дельта»?

Усі віруси з часом змінюються. Деякі мутації залишаються непомітними, а деякі кардинально змінюють властивості вірусу. Наприклад, дозволяють йому легше передаватися від людини до людини, викликають тяжчі симптоми або ж роблять його більш стійким до вакцин.

ВООЗ стежить за багатьма варіантами вірусу SARS-CoV-2 та виділяє чотири з них, що викликають занепокоєння.

  1. Alpha – вперше зафіксований у вересні 2020 року у Великій Британії,
  2. Beta – з’явився в травні 2020 року в ПАР,
  3. Gamma – виник у листопаді 2020 року в Бразилії,
  4. Delta – вперше зафіксований у жовтні 2020 року в Індії.

Певний час «Дельту» називали індійським штамом коронавірусу. Згодом ВООЗ вирішила змінити всі географічні назви вірусу на літери грецького алфавіту, щоб уникнути упереджень щодо країн, де вони вперше з’явилися. ВООЗ назвала цей варіант коронавірусу «найшвидшим і найбільш пристосованим».

Він небезпечніший за інші?

Так, адже передається дуже швидко.

Завдяки мутаціям, він в 1,6 рази заразніший, ніж «Альфа», своєю чергою на 50% заразніший за початковий варіант SARS-CoV-2. За даними Департаменту громадського здоров’я Англії, «Дельта» в 2,26 рази частіше призводить до госпіталізації та в 1,45 рази частіше – до реанімації.

За останніми даними, вакциновані люди можуть розповсюджувати штам «Дельта» так само, як і невакциновані. Про це написали видання The Washington Post і The New York Times із посиланням на внутрішній звіт Центрів із контролю та профілактики захворювань у США (CDC).

Директорка CDC Рошель Валенські стверджує, що вакциновані люди можуть переносити в носі та горлі стільки ж клітин вірусу, скільки невакциновані, та поширювати його так само легко.

«Дельту» визнають більш заразною за МЕРС, еболу, застуду та сезонний грип. Цей штам вірусу настільки ж заразний, як вітрянка.

А вакцини від нього захищають?

У цьому ж звіті CDC ідеться: «Ймовірно, що він [варіант «Дельта»] прорве захист, який надають вакцини і може спричинити більш складний перебіг хвороби, ніж усі інші відомі версії вірусу».

Утім, вакцини від COVID ефективні проти серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті від захворювання. Доведено, що дві дози Pfizer захищають від зараження «Дельтою» на 88%, а дві дози AstraZeneca – на 67%. Ці показники лише трохи нижчі за захист від варіанту «Альфа».

Даних щодо ефективності вакцини Moderna менше. Попередні дані показали, що одна доза цієї вакцини запобігає госпіталізації та смерті від штаму «Дельта» на 96%. Утім, ці висновки поки що не рецензовані незалежними експертами.

Про ефективність CoronaVac від цього штаму відомо ще менше. У компанії Sinovac заявили, що дві дози вакцини на 90% ефективні в захисті від ускладнень і госпіталізації внаслідок «Дельти». Компанія не надала відповідних даних досліджень, але посилається на досвід використання вакцини в Бразилії, Індонезії, Чилі й Туреччині. За останніми даними, в Чилі, де вакциновано 50% населення, через спалах «Дельта» запровадили черговий локдаун. Також новий сплеск захворювань триває в Індонезії. Зараз там фіксують найбільшу кількість смертей від початку пандемії.

У Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що нова хвиля пандемії, викликана «Дельтою», може бути значно сильнішою за попередні. Тож носити маску, мити руки й дотримуватися соціальної дистанції – звички, від яких рано відмовлятися, навіть якщо ви повністю вакциновані.