У Франції затвердили закон про обов’язкову вакцинацію проти COVID-19 медиків, а в Нью-Йорку щеплення повинні будуть отримати всі працівники міських служб. В Україні щеплення проти ковіду залишається добровільним.

Ми запитали експертку із трудового права, чи можуть роботодавці змушувати співробітників вакцинуватися та чи можуть відсторонити від роботи людину без обов’язкових щеплень. Також поговорили із представниками українських компаній про те, як вони заохочують своїх співробітників вакцинуватися.

Катерина Швець

юристка ГО «Трудові ініціативи»


Чи може роботодавець змусити працівників вакцинуватися проти COVID-19

Сьогодні в Україні вакцинація проти COVID-19 є добровільною. Людина має сама виявити бажання вакцинуватися, а роботодавець не може наполягати на цьому чи примушувати.

У законодавстві немає вимог про те, що компанії мають надавати своїм співробітникам можливість вакцинуватися. Але якщо роботодавець зацікавлений у тому, щоб його працівники зробили щеплення проти COVID-19, він може створити належні умови. Наприклад, організувати вакцинацію в офісі мобільною бригадою, якщо в штаті компанії є 50 співробітників, які хочуть отримати щеплення. Або надати людям можливість вакцинуватися в робочий час і забезпечити увільнення від роботи на наступний день після щеплення зі збереженням заробітної плати.

Чи є в Україні обов’язкові щеплення

Так, у нас є обов’язкові щеплення, без яких людину можуть обмежити в доступі до робочого місця. За законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя» обов’язковим є щеплення, наприклад, проти туберкульозу. На практиці довідки про щеплення перевіряють нечасто, але якщо роботодавець забажає це зробити, а працівник не надасть довідку, його можуть відсторонити від виконання посадових обов’язків. Також дітей не можуть прийняти в дитячий садок і школу без обов’язкових профілактичних щеплень.

Головний санітарний лікар може ініціювати запровадження обов’язкового щеплення проти COVID-19. Тільки після того, як вакцинація стане обов’язковою, роботодавці матимуть законодавчі механізми, щоб сприяти вакцинації серед співробітників або ж усувати від робочих обов’язків тих, хто відмовився.

Як працюватиме обов’язкова вакцинація в інших країнах

Нещодавно у Франції запровадили обов’язкову вакцинацію проти COVID-19 для медичних працівників, а в Нью-Йорку – для всіх муніципальних працівників. В Україні подібні пропозиції щодо працівників медичної сфери також озвучувались.

Коли вакцинація стає обов’язковою, це не означає, що вона примусова. Людина може відмовитися від щеплення, але це матиме наслідки. Наприклад, у Франції невакциновану людину відправлятимуть у відпустку, спочатку в оплачувану, а згодом – власним коштом. Звільнити людину за те, що вона відмовилася від обов’язкової вакцинації, не можуть, адже це буде порушенням трудових прав.

Якщо буде запроваджена обов’язкова вакцинація проти COVID-19, то закон має надати працівникам достатньо часу, щоб отримати дози вакцини. Якщо подивитися на досвід Франції, там на це дали трохи більше як місяць.

Чи можуть компанії заохочувати співробітників щеплюватися

Ксюша Василькова

CHRO, co-owner Food vs Marketing


Як тільки ми дізналися, що всі охочі можуть безкоштовно щепитися в центрах масової вакцинації, співзасновник – Женя Михайленко – записався на щеплення через Helsi та написав у нашому робочому каналі про цю можливість.

Ходять чутки, що в листопаді – грудні – січні буде черговий локдаун, заклади працюватимуть на виніс, а виходити на роботу зможуть лише вакциновані співробітники. Якщо так дійсно трапиться, то ми не зможемо дати роботу людям, які не щеплені. Ми говоримо про це своїм співробітникам відкрито та закликаємо їх вакцинуватися зараз.

Я вважаю, що компанія може й має освічувати своїх співробітників у питаннях вакцинації. Моє завдання як HR-менеджерки в тому, щоб турбуватися про наших людей. Це виявляється зокрема в тому, щоб розповідати їм про всі можливі варіанти розвитку подій. Не просто казати: «Йдіть, вакцинуйтеся», а пояснити, чому це важливо та які можуть бути наслідки, якщо не зробити цього.

Ми нікого не змушуємо вакцинуватися, але час від часу вступаємо в дискусії про щеплення з деякими співробітниками, адже частина людей має свою думку на цю тему. Я не тисну, а просто розповідаю про можливі ризики. Також наголошую на тому, що ми працюємо з людьми та з їжею, тому маємо захищати як себе, так і навколишніх.

Приблизно 25% співробітників Food vs Marketing отримали хоча б одну дозу щеплення та невдовзі отримають другу. У нас є електронна особиста справа кожного працівника, в яку ми додали пункт про вакцинацію. Людина надсилає фото з підтвердженням, що вакцинація відбулася, і ми додаємо цю інформацію в базу.

У спільному каналі компанії ми ведемо дашборд, у якому показуємо, скільки співробітників уже отримали щеплення першою дозою, обома дозами або не вакциновані зовсім. Це мотивує людей не відкладати щеплення.

Заборонити працювати невакцинованим співробітникам ми не можемо. Якщо людина знає про всі ризики, але все одно впирається й не хоче вакцинуватися, це її справа. В нас таких працівників небагато – приблизно 5%. Але навіть вони з часом змінюють свою думку.

Соломія Гнатів

SVP of Finance, керівниця Emergency Response Team у SoftServe


До питання вакцинації ми підходимо комплексно – ділимося з працівниками інформацією про вакцини на основі перевірених джерел, запрошуємо експертів із теми COVID-19, а також розроблюємо план дій усередині компанії.

У травні ми зібрали інформацію про кількість охочих вакцинуватись у компанії, ініціювали зустріч із МОЗ та ІТ Асоціацією, щоб обговорити можливість вакцинації колективів ІТ-компаній, а також подали заявки до МОЗ на рівні кожного міста, де розташовані офіси SoftServe. Першим стартував процес вакцинації у Львові – через ініціативу Львівського ІТ Кластеру United for Health. У червні розпочалися хвилі вакцинації в Рівному, Дніпрі, Харкові, Чернівцях, Івано-Франківську, Києві. Десь щеплення можна було отримати в центрах вакцинації, десь бригади вакцинували в наших офісах. Нещодавно в низці локацій з’явилась можливість вакцинувати не лише наших колег, але також їхніх близьких і родичів.

Кожен етап вакцинації ми анонсуємо у внутрішніх каналах, де дотримуємося нейтралітету. Ми говоримо про можливість вакцинуватися інформативно, адже вважаємо, що наші працівники мають робити свій вибір самостійно.

Водночас ми за те, щоб кожен співробітник мав повну картину перед очима, тому запрошуємо зовнішніх експертів розказати про пандемію та вакцини. Наприклад, ми організували онлайн-зустріч із Катериною Булавіновою, лікаркою, дитячою інфекціоністкою та медичною експерткою ЮНІСЕФ в Україні. Вона поділилася останніми фактами та новинами про щеплення та COVID-19. Так, ми не агітуємо, проте й не ігноруємо цю тему – намагаємося допомогти співробітникам у ній розібратися.

Ми виступаємо за те, щоб ділитися перевіреною інформацією та допомагати людям, особливо з такою глобальною проблемою, як пандемія. Проте щепитися чи ні – має бути свідомим вибором кожного.

Наразі понад 3000 наших колег вакцинувалися першою дозою, 200 з них отримали навіть уже другу. У це число входять лише ті, хто щепився через ініціативи компанії, проте є також співробітники, які зробили це самостійно.