Близько 40% українців допускають, що можуть стати ветеранами в майбутньому, ідеться в опитуванні соціологічної групи «Рейтинг» з ініціативи «Українського ветеранського фонду». Про це зазначили 23% жінок і 63% чоловіків. Натомість, 53% українців не допускають, що можуть стати ветеранами. 

В опитуванні загалом проаналізувати, яким є уявлення про ветеранів, проблеми їх адаптації й підтримка. Опитування проводили в березні 2024 року за допомогою телефонних інтервʼю. У результатах врахували відповіді тисячі повнолітніх українців. 

Чи є серед ваших близьких, рідних ті, хто воював або воює зараз?

55% опитаних зазначили, що мають близьких і рідних, які брали участь у воєнних діях на території України з 2014 до 2021 року. 70% мають серед близьких тих, хто воював чи воює на фронті з 24 лютого 2022 року. Кількість тих, чиї близькі сьогодні воюють на фронті, зростає, як порівняти з попередніми результатами опитування, кажуть автори.

Наскільки ви довіряєте ветеранам?

96% українців довіряють ветеранам АТО, які зараз знову воюють. Близько 94% однаково довіряють військовим ЗСУ й ветеранам, які воювали з 24 лютого 2022 року. 84% – ветеранам АТО (ООС) 2014–2021 років, які зараз не воюють. Незалежно від регіону й віку абсолютна більшість відчуває довіру до ветеранів.

З чим можуть зіткнутися ветерани, які повернуться з російсько-української війни?

Найбільш імовірно, на думку опитаних українців, ветерани можуть зіткнутися з психоемоційною нестабільністю (86%), проблемами із фізичним здоровʼям і труднощами з отриманням медичної допомоги (77%). Серед іншого – відсутність інклюзивного простору (74%) і проблеми з оформленням соціальних пільг (74%).

Як порівняти з результатами опитування у вересні 2023 року, зросла кількість тих, хто зазначив ризики всіх вказаних проблем. Найгостріше їх відчувають близькі ветеранів, які воювали з 2014 року й воюють зараз, коментують автори опитування.

Повні результати опитування можна переглянути за посиланням.

   

Редакція The Village Україна запитала у ветеранів російсько-української війни, чи можлива адаптація після повернення з війська й чому цивільні мають звикати до життя в країні ветеранів.