Близько третини, а саме 35%, чоловіків, які не мають броні і ще не служать, готові мобілізуватися, ідеться в опитуванні дослідницької агенції Info Sapiens на замовлення Texty. Натомість близько 30% опитаних вказали, що зовсім не готові долучитися до лав ЗСУ, якщо отримають повістку.

Загалом в опитуванні досліджували, чи готові українські чоловіки мобілізуватися й далі, які страхи заважають це робити, а також з яких джерел інформації вони отримують новини про хід війни. 

Дослідження провели шляхом панельного онлайн-опитування серед чоловіків 18–55 років у населених пунктах зі щонайменше 50 000 мешканців. У результатах врахували 400 відповідей.

Чому хочуть мобілізуватися?

Близько 32% чоловіків розглядають для себе можливість мобілізації через бажання захищати Україну й своїх рідних. Трохи менша кількість опитаних (27,6%) повʼязує це з прагненням мститися й убивати ворога.

Чому бояться мобілізації?

Згідно з результатами опитування, чоловіки найбільше бояться можливості інвалідності й смерті та недостатнього матеріального забезпечення. Таку думку радше й цілковито поділяють близько 64% і 65% опитаних відповідно.

Водночас імовірність потрапити до «поганого» командира лякає чоловіків більше, ніж полон. 

Як ставляться до мобілізації?

Більше половини опитаних цілковито погоджуються з тим, що мобілізація потрібна, але має бути «справедлива». Близько 44% також вважають, що вона має бути краще організована.

Як оцінюють ситуацію на фронті?

Найбільша кількість чоловіків (49,8%) вважає ситуацію на фронті складною, утім контрольованою ЗСУ. Близько 16% респондентів натомість зазначили, що ворог має перевагу й чинить тиск.

Як розвиватиметься ситуація на фронті?

Близько 45% чоловіків вважають, що ситуація на фронті дещо поліпшиться протягом наступних шести місяців або залишиться такою ж, як наприкінці 2023 року. 

Чи правильно ідуть справи в Україні?

Серед опитаних, на думку яких справи в Україні йдуть правильно, і тих, хто з цим не погоджується, різниця є невеликою. Утім, кожен четвертий не зміг дати відповіді на це запитання.

Що є запорукою успіху ЗСУ?

На думку респондентів, запорукою успіху ЗСУ у 2024 може стати збільшення військової допомоги від міжнародних партнерів (51,9%) і розширення власного виробництва зброї й боєприпасів (46,2%). Натомість, лише 12,9% чоловіків вважають, що успіху може сприяти збільшення особового складу ЗСУ в результаті широкої мобілізації.

Що є негативними чинниками в ЗСУ?

Основними причинами погіршення ситуації на фронті вважають корупцію в Міноборони, брак боєприпасів і втому суспільства від війни.

Повні результати опитування можна дізнатися за посиланням.

 

Регулярність донейтів українців зростає, ідеться в дослідженні Gradus Research. 17% опитаних українців зазначають, що донейтять регулярно. Це на 7% більше, ніж у лютому минулого року.