17% опитаних українців зазначають, що донейтять регулярно, ідеться в дослідженні Gradus Research до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Це на 7% більше, ніж у лютому минулого року. Водночас частка тих, хто долучається до зборів «час від часу», не змінилася.

У дослідженні аналізували, як змінилися настрої українців упродовж двох років повномасштабного вторгнення. Опитування провели в лютому 2024 року шляхом анкетування в мобільному застосунку та врахували відповіді 1212 респондентів.

Працевлаштованість

Понад половина опитаних українців (61%) зазначили в опитуванні, що мають роботу й працюють повний чи неповний робочий день. Це майже вдвічі більше, ніж у травні 2022 року. Зросла також упевненість українців у стабільності доходу в майбутньому (48% зараз та 25% у травні 2022). Такі показники свідчать про готовність продовжувати боротьбу, кажуть у Gradus Research.

Емоції, що переважають у настроях останнім часом

Близько половини українців (46%) продовжує відчувати напруження на другому році повномасштабної війни. У той же час удвічі зросла частка тих, хто відчуває розчарування.

Значно рідше водночас українці відзначають відчуття гніву (18%). Для порівняння, у квітні 2022 року цей показник становив 42%.

Рівень стресу

Рівень стресу серед українців залишається високим, 88% станом на лютий 2024 року. Утім, у дослідженні зазначають про його високі показники ще з 2020 року.  

Найсильніші страхи щодо майбутнього

Найсильнішим страхом щодо майбутнього серед українців залишається невизначеність тривалості війни (63%) і страх за життя близьких (48%). Їх також непокоять фінансові труднощі й погіршення економічної ситуації в країни, про що зазначили 36% і 34% респондентів відповідно.

Що надихає найбільше в майбутньому?

Понад половину опитаних (64%) найбільше надихає припинення війни найближчим часом. 40% українців зазначили також про поліпшення матеріального добробуту. 

Яка допомога потрібна Україні? 

Ще більша кількість українців (72%) переконані, що країні потрібна наступальна зброя. Приблизно стільки ж респондентів зазначили про важливість надання захисної зброї й фінансової допомоги Україні.

Утім, упевненість у здатності Україні відбити напад РФ дещо знизилась і наразі становить 61%.

Ставлення до всесвітніх організацій

Близько половини українців зараз позитивно ставляться до НАТО, що майже вдвічі перевищує показники березня 2022 року. Натомість ставлення до ООН значно погіршилося. 55% українців вказали негативну відповідь. 

Щодо прихильності українців до країн-партнерів, то понад половина з них висловлюють позитивне ставлення до Великої Британії (68%) і США (54%). Ці показники майже не змінилися, як порівняти з даними квітня 2022 року. 

   

Рівень задоволеності життям серед українців упав нижче за показники 2022 року, свідчать результати опитування Центру Разумкова. У 2022 році рівень задоволеності життям респонденти оцінювали в 5,2 бала, тимчасом як у 2024 році він знизився до 4,7 бала.