Лише 22% зі 100 проаналізованих українських держсайтів мають достатній і високий рівень доступності для людей із інвалідністю, ідеться в щорічному дослідженні Мінцифри й Програми розвитку ООН (UNDP). Як порівняти із 2021 роком, цей показник зріс на 9%.

Загалом дослідили, скільки державних сайтів в Україні є повністю доступними для людей з інвалідністю, як змінилася ситуація за останній рік і хто має найбільший прогрес.

Зокрема, високий рівень доступності мають портал «Дія.Безбарʼєрність», сайти Вінницької, Львівської й Харківської обласних державних адміністрацій.

Близько половини проаналізованих сайтів (51%) мають середній рівень доступності, що на 2% менше, ніж у 2022 році. Ще 27% держсайтів мають низький рівень, як й у 2022 році.

Загалом 23 сайти підвищили показник базової доступності за рік. Утім, за результатами моніторингу, 97 зі 100 вебсайтів не є повністю доступними, зокрема для людей з інвалідністю, порушеннями зору чи для людей старшого віку.

Найбільш поширеними помилками на держсайтах є відсутність швидкого переходу до основного вмісту, видимого індикатора фокусу під час навігації за допомогою клавіатури й тексту для гіперпосилань. Також низька контрастність тексту й помилки в коді сторінки, ідеться в аналізі.

Більше про результати дослідження можна дізнатися за посиланням

   

Це третій щорічний моніторинг доступності 100 державних онлайн-ресурсів UNDP й Мінцифри, що проводять з метою оцінювання стану доступності вебсайтів державних органів влади для виявлення недоліків і надання допомоги в їх усуненні. Результати досліджень 2021 й 2022 року доступні за посиланням

   

Онлайн-школа Skvot запускає безплатний інклюзивний курс із ретуші фото у Photoshop для людей з порушенням слуху. Навчання стартує 11 березня 2024 року. Студентів навчать обробляти фото, а також працювати з кольорокорекцією, світлом і референсами у Photoshop.