56,2% опитаних жителів Київщини зазначили, що їхню думку не врахували під час відновлення обʼєктів, ідеться в дослідженні Gradus Research і благодійної платформи URenew. 

В опитуванні загалом досліджували, наскільки мешканці Київської області задоволені відбудовою регіону, щоби краще зрозуміти потреби громад. Дослідження провели в грудні 2023 року. У ньому врахували відповіді 100 жителів Київщини шляхом анкетування в мобільному застосунку.

Чи задоволені мешканці відновленням інфраструктури своїх міст?

Згідно з результатами дослідження, 60% жителів частково або повністю задоволені відновленням області. Водночас 12% є незадоволеними жодними результатами роботи з відновлення.

Близько третини мешканців водночас задоволені відновленням шкіл і садочків, а чверть опитаних – ремонтом пошкодженого житла.

Що могло б поліпшити якість життя в місті? 

Жителі Київщини вважають, що найбільше якість їхнього життя могло б підвищити створення робочих місць (52%) і відновлення пошкодженого житла (46%).

40% голосів віддали за створення й ремонт укриттів. Однаково важливими водночас є відновлення роботи шкіл і садочків та впровадження альтернативних джерел енергії, вважають респонденти.

Які організації зробили найбільший внесок у проведенні робіт?

За результатами опитування близько половини вважають, що найбільший внесок зробити міжнародні й громадські організації, 53% і 42% відповідно. Для порівняння, місцева влада й місцеві мешканці мають усього 29% голосів. 

Водночас 76% жителів Київської області вказали про готовність брати участь у відновленні свого населеного пункту.

Щоби детально вивчити потреби мешканців Київської області в питаннях відбудови їхніх міст і містечок, платформа URenew також оголосила конкурс на грант для дослідницьких агенцій. Тестовим регіоном обрали Бишівську ОТГ. Більше про умови подачі на грант і терміни прийоми заявок можна дізнатися на сайті URenew.

   

Українці зможуть обирати через портал «Дія», що й де відновлювати в регіонах, розповідала голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.