Задню частину кесона на Оболоні почали готувати до ревіталізації, повідомляє спільнота «Кесон на Оболоні». Наразі задня стіна кесона – це суцільна цегляна кладка зі шістьма «ілюмінаторами».

Підготовчі роботи вже завершили й встановили риштування. Будівництво обіцяють розпочати незабаром. У межах цього блоку робіт хочуть утеплити цегляний фасад, а також пофарбувати кесон.

Підрядником виступає компанія RBK Fasad Bud. На кінцевому етапі планують також встановити конструкції з горизонтальними ламелями – каркасними пластинами з кортен-сталі. Це стійкий до корозії матеріал, який вирішили використовувати через близькість кесону до Дніпра.

Будівельні роботи на території кесона обіцяли завершити до 29 травня 2024 року. Ремонт планували провести всередині тунелю й на території довкола, а також відремонтувати ще пʼять споруд. Кесон перетворять на рекреаційну зону з музичною сценою, спортзалом і рестораном, яка де-факто розширить територію парку «Наталка».

   

Будівельні роботи на кесоні «Сталінський тунель» у парку «Наталка» на Оболоні почали у 2021 році. До цього з 2018-го там вели підготовчі роботи, які не потребували спеціальних дозволів.

У 2017 році ГО «Парк «Наталка» запропонувала свій проєкт реконструкції кесона. Він передбачав, що споруду перетворять на артпростір, а також переведуть із приватної власності в комунальну, тобто повернуть місту: кесон продали в приватну власність у 1993-му й після цього неодноразово перепродавали.

У вересні 2022 року депутат Київради Владислав Трубіцин заявив, що кесон реконструюють незаконно, без відповідних дозволів. Водночас проєктувальники, архітектурно-конструкторське бюро Viharev, казали, що займаються ремонтом, а не реконструкцією. Ми питали в авторів проєкту, що вони хочуть зробити з кесоном, а також спілкувалися про це з представницею місцевої громади.

У травні 2023 року департамент міського благоустрою КМДА видав дозволи на будівельні й земляні роботи ТОВ «Гювенксхаус», яке проводитиме капітальний ремонт кесона на Оболоні. У контрольній картці замінили замовника робіт. Утім ТОВ «Гювенксхаус», як і ТОВ «Гранада–82», також належить бізнесмену Ігорю Тинному.

обкладинка й фото: ТОВ «Гювенксхаус»