UPD. У коментарі виданню «Хмарочос» директор департаменту благоустрою КМДА Тимур Ткаченко повідомив, що власник споруди станом на шосте вересня надав лист-звернення, витяг з держреєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, дозвіл департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю, ситуаційний план та отримав картку на порушення благоустрою. Отже, інформація у дописі депутата Київради Владислава Трубіцина не є актуальною.

Бетонний кесон «Сталінський тунель» у парку «Наталка» на Оболоні реконструюють незаконно, заявив депутат Київради Владислав Трубіцин.

За словами депутата, департамент містобудування та архітектури КМДА не видавав власнику будівлі документів, які би дозволили йому здійснювати проєктування й проводити будівництво чи реконструкцію споруди, а саме: паспорта прив’язки тимчасової споруди, містобудівних умов і обмежень, а також контрольної картки на порушення благоустрою парку шляхом встановлення огорожі й ремонту фасаду споруди. 

Трубіцин дізнався про відсутність документів на будівництво, подавши депутатський запит міському голові Віталію Кличку. Відповідь на нього надійшла ще влітку, депутат оприлюднив її на підтвердження своїх слів про відсутність у забудовника дозволів на роботи.

Реконструкцію кесона проводить ТОВ «Гранада-82», яка належить Ігорю Тинному, власнику ресторанів «Прага» й Montecchi Capuleti, а також нічного клубу Caribbean Club.

Підприємець збирається відкрити в приміщенні кесона ресторан, попри те, що, за домовленостями між громадою й місцевою адміністрацієюпідприємницької діяльності у парку «Наталка» бути не може, каже Трубіцин.

У паспорті обʼєкта вказано, що відреставроване приміщення кесона має стати будівлею для «публічних виступів».

За кесоном відновили прибудову з цегли. Ще раніше власник встановив у парку поруч із кесоном незаконні МАФи, один із яких демонтували.

«Земельну ділянку в межах кесону Тинному ніхто не передавав ні у власність, ні в користування», – написав Трубіцин, додавши, що громада продовжить боротися за збереження парку «Наталка» як місця для відпочинку без комерційної діяльності.

Сам Владислав Трубіцин у лютому 2022-го втік від детективів НАБУ, які збиралися затримати його на хабарі в розмірі 1,2 мільйона гривень за розміщення МАФів у центрі Києва.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Недобудований бетонний кесон розташований на території парку «Наталка» на Оболоні. Його почали будувати ще в 1936 році в умовах секретності. Він мав стати частиною мережі тунелів під Дніпром, але його не добудований через початок Другої світової війни. Остаточно будівництво закинули в 1949 році. Після цього кесон ніяк не використовувався, хіба що для так званих «бомж-паті», на яких сотні людей переодягалися в безхатченків і танцювали.

Будівництво кесона. Фото: Центральний державний архів громадських об’єднань України; Livejournal, reibert

У 2017 році ГО «Парк «Наталка» запропонувало перетворити бетонний кесон на артпростір. Проєкт реконструкції розробили волонтери. Будівельні роботи навколо кесона почалися ще у 2019 році, хоч офіційно дозвіл на них дали у 2020-му. Тоді ж стало відомо, що реконструкцію «Майданчика для виступів Кесон» проводить ТОВ «Гранада-82», яка належить бізнесмену Ігорю Тинному, власнику ресторану «Прага». Виникли сумніви щодо того, чи законно забудовник отримав об’єкт і територію навколо нього у власність.

У червні 2022-го в парку «Наталка», біля бетонного кесона, Ігор Тинний хотів відкрити футкорд, для чого встановили два МАФи. Місцеві мешканці разом із депутатами районної адміністрації звернулися з цього приводу до КМДА. Ініціатори створення парку нагадали, що концепція не передбачала комерції на цій території. Один із МАФів демонтували.

У січні 2022 року з’явилася інформація про те, що на місці кесона може зʼявитися відпочинковий або готельний комплекс. Згідно з кадастровою картою, готель може зʼявитися на земельній ділянці розміром в 1,28 гектара, яка охоплює кесон «Сталінський тунель», а також двоповерхову будівлю 50-х років.

Редакція The Village Україна розповідала, що варто знати про кесон на Оболоні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Владислав Трубіцин