92% українців знають, як запобігти інфікуванню ВІЛ, але лише третина користується презервативами, свідчить дослідження Gradus Research на замовлення фонду Олени Пінчук.

Загалом 97% українців знають, що таке ВІЛ і СНІД. Майже третина опитаних (30%) ніколи не користуються презервативам (але серед тих, у кого немає постійного сексуального партнера, цей показник становить 16%).

Завжди або здебільшого більше третини українців (37%) користуються презервативами. Серед тих, у кого немає постійного сексуального партнера, цей показник становить 46%.

Також серед українців низький рівень тестування на ВІЛ. Лише 22% респондентів зазначили, що здавали тест на ВІЛ за останній рік. Цей рівень трохи вищий серед людей у віці 25–34 років: кожен третій (32%) із них здавав тест за останній рік.

Водночас серед опитаних залишається високий рівень стигматизації потенційних груп ризику. До цих груп належать люди, які займаються проституцією (85%), споживачі наркотиків (85%), сексуальні меншини (54%), медичні працівники (43%), безхатьки (32%). Також 7% населення відносить до груп підвищеного ризику військових.

Серед основних причин захворювання на ВІЛ називають поранення (33%), переливання крові (23%), контакт з кров’ю (18%), польову медичну допомогу (16%), контакт із пораненими ВІЛ-інфікованими (14%), незахищені статеві контакти (10%).

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, передача вірусу статевим шляхом у гетеросексуальних парах (чоловіка й жінки) становить 68,3% від усіх нових випадків ВІЛ. Більшість населення часто не сприймають себе як групу ризику інфікування ВІЛ і, можливо, ніколи не отримували послуг з тестування на ВІЛ, коментують у фонді Олени Пінчук.

Детальніше з дослідженням можна ознайомитися за посиланням.

Опитування проводили у вересні 2023 року методом самозаповнення анкет у мобільному застосунку серед 2060 повнолітніх респондентів по всій Україні.

   

Щороку 1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. За даними МОЗ, станом на 1 листопада в Україні фіксують 158 803 випадки ВІЛ-інфекції і 48 908 випадків СНІДу, з них 9 769 випадків ВІЛ і 2 738 випадків СНІДу зареєстрували у 2023 році. Там зазначають, що кожна четверта людина не знає про свій діагноз, тому цифра може бути більшою.

   

За даними фонду Олени Пінчук, до повномасштабної війни в Україні було приблизно 260 000 людей, що живуть із ВІЛ (ЛЖВ), а поширеність ВІЛ становила приблизно 1% серед дорослого населення (включно з тимчасово окупованими територіями). Приблизно 180 000 (69%) ЛЖВ знають про наявність у них ВІЛ-статусу. 

   

У лютому в Україні ухвалили закон про протидію ВІЛ, який змінює засади тестування на ВІЛ і спрощує доступ пацієнтів до ліків. Це перша зміна законодавства у сфері протидії ВІЛ-інфекції за понад 12 років.

   

Це жінки, які живуть із ВІЛ: працівники благодійної організації «Позитивні жінки» розповіли The Village Україна про стигматизацію, лікування й групи підтримки.

   

Ми також пояснювали, що означають новини про успішне лікування ВІЛ у світі і як вберегтися від ВІЛ в умовах воєнного часу.