Які військові вакансії найпопулярніші на платформах із працевлаштування Lobby X, Work.ua, Robota.ua та «Olx Робота», з’ясувало видання Forbes, проаналізувавши статистику за майже два місяці.

Скільки відгуків отримують платформи

Загалом рекрутингові платформи отримали майже 37 500 відгуків на військові вакансії. Найбільше відгуків – на платформі Lobby X, яка першою підписала меморандум із Міноборони (у листопаді 2023 року), але за власним бажанням платформа почала запускати військові вакансії ще в липні 2022 року. Lobby X відмовилися від коментарів виданню.

На другому місці за кількістю відгуків – Work.ua (15 000). За словами співзасновника платформи Артура Міхна, на сайті немає жодної вакансії від Сил оборони, на яку не було б відгуку. На кількість відгуків впливає те, як часто показують вакансії, тому компанія додатково їх просуває. Сторінку з військовими вакансіями на Work.ua відвідує більше 30 000 людей щотижня.

Robota.ua та «Olx Робота» підписали меморандум із Міноборони останніми, в грудні 2023 року, тому кількість відгуків на платформах трохи більше, ніж 1000. Загалом одна вакансія отримує 18 унікальних відгуків на місяць у середньому.

Які військові вакансії найпопулярніші на Work.ua

На платформі розміщені більше 800 вакансій від 129 підрозділів. Найбільше пропозицій (близько 11%) – від Морської піхоти ЗСУ, а також 12-тої бригади спеціального призначення НГУ «Азов», 66-та окремої механізованої бригади імені князя Мстислава Хороброго Сухопутних військ ЗСУ.

Найбільш популярні вакансії на Work.ua – бухгалтер, діловод, кухар, розвідник та оператор БПЛА. Наприклад, середня кількість відгуків на вакансії бухгалтера – 67, діловода – 47, кухаря – 22.

Заробітна плата варіюється від 17 000 для бухгалтера і до 125 000 для гранатометників, водіїв-електриків, інструкторів-командирів.

Найбільш популярні вакансії на Robota.ua

Здебільшого платформа отримує відгуки на вакансії Прикордонної служби – 127 відгуків, логістики – 124, медицини – 122, БПЛА – 57. 

Діловоди, водії та кухарі можуть отримувати від 20 000 гривень, а старші бойові медики, військові айтівці, пожежники чи командири міномета – до 125 000 гривень.

Найбільш популярні вакансії на «Olx Робота»

У топі – оператори, водії, охоронці та артилеристи.

Усі рекрутингові платформи відмовилися коментувати кількість працевлаштованих, посилаючись на секретність даних. Доступ до цієї інформації має лише Генштаб ЗСУ. У Work.ua додають, що відстежувати кількість працевлаштувань складно, бо процес найму до Сил оборони тривалий.

   

На одну вакансію Міноборони на платформах із пошуку роботи відгукуються в середньому дев’ять людей, розповідали в міністерстві. Зараз також готують до запуску Агенцію рекрутингу Міноборони. 

Рекрутинг – це паралельний процес із мобілізацією, на основі підписання контракту до кінця певного періоду. Людина йде у визначену частину і на визначену посаду, максимально використовуючи свій цивільний досвід, кажуть у міністерстві.