Український маркетплейс Dim.Ria проаналізував, як в Україні за 2023 рік змінилися ціни й кількість пропозицій на новобудови, вторинний продаж житла й оренду помешкань.

Первинний ринок нерухомості

Протягом року в Україні здали в експлуатацію 108 новобудов на 214 секцій, серед них – 13 нових ЖК на 32 секції в Києві. Ще 18 нових багатоповерхівок звели в Київській області.

Загалом в Україні працює 75,4% відділів продажу новобудов. У Києві цей показник становить 74,7%, натомість у Тернопільській області – 97%. Кількість активних відділів продажу зменшилася в Запорізькій і Сумській областях на 18%.

Найбільше зростання ціни на первинному ринку нерухомості зафіксували в Івано-Франківській області – 79,4%. У Кіровоградській області ціна зросла на 47,5%, у Києві вартість квартири виросла на 18,5%, а в області – на 12%.

Якщо аналізувати зміни середньої ціни за м², то вартість однокімнатної квартири по всій Україні зросла на 8,5%, а двокімнатної – на 9,4%.

Вторинний ринок нерухомості

Якщо порівнювати пропозиції продажу з груднем 2022 року, то кількість оголошень зросла в усіх областях України, кажуть у Dim.Ria. Найсуттєвіші зміни в пропозиції фіксують у Київській області, падіння кількості оголошень є лише в Сумській області – на 45%.

Середня ціна однокімнатної квартири на вторинному ринку в Києві становить 88,7 тисяч доларів, у Львівській області – 66,6 тисяч доларів, а в Закарпатській – 53,4 тисяч доларів.

Найбільш суттєве зростання ціни фіксують у Закарпатській області – 43%. Середня вартість квартири в Україні станом на грудень виросла на 6%, а будинку впала на 7,5%.

Ринок оренди житла

Найбільший стрибок кількості оголошень оренди протягом року фіксували в жовтні – 24%. Натомість найменшу кількість оголошень спостерігали в липні.

Кількість оголошень зменшилася майже в усіх областях, але в Чернігівській і Харківській областях вона зросла на 100% і 36% відповідно.

Середня ціна оренди однокімнатної квартири в Києві станом на грудень становить 16 425 гривень, а в області – 9293 гривні. Якщо порівнювати з січнем 2023 року, то вартість житла в Києві виросла на 48%.

Наприклад, у Волинській області середня ціна на однокімнатне житло зросла на 70%, а в Чернівецькій і Кіровоградській областях упала на 9% і 10% відповідно.

   

Вартість оренди однокімнатної квартири в Києві становить 78% від середньої зарплати. Найнижче співвідношення оренди й зарплати в Херсоні: на винайм однокімнатної квартири припадає 21% середньої зарплати, а найбільшу частку зарплати сплачують у Львові – 80% від середньої зарплати.