Українська стрічка «Перший код» про українських айтівців залучила ШІ, щоб зробити багатоголосий дубляж, повідомляють у команді.

80% діалогів у стрічці переклав штучний інтелект, і лише 20% – це справжні актори дубляжу, розповідає продюсер фільму Владислав Савченко. Тепер «Перший код» можна буде перекласти всіма мовами світу, кажуть у команді.

Для того, щоб зробити багатоголосий дубляж за допомогою ШІ, треба було сформувати голосові моделі різних спікерів і навчитися алгоритмів. Це зайняло багато часу, бо не вистачало комп’ютерних ресурсів і серверів, тож залучали додаткові, каже Савченко.

Бюджет стрічки становить приблизно 800 тисяч доларів. У цю суму входить зйомка, продакшн, постпродакшн, звук, маркетинг й англійський дубляж, який збираються скоро представити.

За оцінками кінодистриб’юторської компанії B&H Film Distribution, за перший тиждень показу «Перший код» став найкасовішою художньо-документальною стрічкою. Зараз фільм можна переглянути на платформі Megogo.

   

Прем’єра документальної драми відбулася 16 листопада. «Фільм не розповідає історію конкретних компаній, а робить зріз епохи», – зазначають творці стрічки. Її описують як «історію-подорож» у часі, дія починається в 50-х роках, від створення українськими інженерами першого комп’ютера, і продовжується до сьогодення. Жанр стрічки визначають як документальну драму.

У зйомках «Першого коду» взяли участь представники компаній EPAM Ukraine, 3DLook, ELEKS, Looksery, Techiia holding, Sigma Software Group, SoftServe, НІКС, Uklon, Infopulse Ukraine, а також представники Інституту кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, Міністерства цифрової трансформації, зокрема міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Це проєкт Європейської асоціації програмної інженерії (EASE). EASE почала знімання фільму в грудні 2021 року й планувала прем’єру у вересні. Однак через війну фільмування призупинили на декілька місяців, до серпня 2022 року. У червні 2022 року команда фільму відкрила 20-метровий мурал на честь українських IT-фахівців, він розташований на проспекті Науки в Києві.