Законопроєкт про медичний канабіс ухвалила Верховна Рада, повідомляє нардеп Ярослав Железняк. «За» проголосували 248 депутатів.

Законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій і науковій сферах. Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання все ще вважатиметься злочином, відзначає нардеп.

Препарати на основі медканабісу можна буде отримати лише за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це відбувається з морфіном.

Вирощувати медканабіс зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат. Такі підприємства працюватимуть під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта.

Закон набере законної сили за пів року після його опублікування, орієнтовно це відбудеться у другому півріччі 2024 року, відзначає Железняк.

   

Для лікування посттравматичних стресових розладів після війни шість мільйонів людей в Україні потребуватимуть препаратів на основі медичного канабісу, вважають у МОЗ.

Загалом медичний канабіс здатен полегшити перебіг до 50 патологічних станів. Зокрема, його використовують для лікування тривожних розладів, окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу, а також для полегшення страждань онкологічних хворих і пацієнтів із ВІЛ.

Використання конопель у медичних цілях дозволено в 56 країнах світу, серед яких країни ЄС, як-от: Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Італія, Чехія, Франція, Португалія, Польща, Греція, Австрія, Данія, Бельгія, Норвегія – а також Ізраїль, Велика Британія, США й Канада.

Ще у 2019 році у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який мав дозволити обіг медичного канабісу в Україні, а також дав би право науковцям досліджувати коноплі. Комітет із прав людини його підтримав, але справа далі не пішла. У 2021 році знову пропонували легалізувати медичний канабіс за допомогою нового законопроєкту або постанови Кабміну. Але Верховна Рада вчергове не підтримала ініціативу й відправила законопроєкт на доопрацювання. Раніше вдалося легалізувати лише окремі препарати на основі канабісу. І навіть це рішення розкритикували організації онкопацієнтів, бо імпортовані препарати коштували від 600 до 2000 доларів, що для багатьох задорого.

У новому проєкті закону №7457, який зареєстрували у ВР у червні 2022 року, врахували всі зауваження до попереднього законопроєкту, відзначали в МОЗ. Його ухвалили в першому читанні в липні 2023 року.

   

Ми детально розповідали про перспективи лікування ПТСР в Україні за допомогою канабісу й пояснювали, у чому відмінність нового законопроєкту про легалізацію медичної марихуани та чи справді там врахували попередні зауваження.