На території історичної садиби Маліна забудовник відновив будівництво попри заборону на проведення будь-яких робіт від прокуратури Києва, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Забудовник ТОВ «Сервіт» планує спорудити на місці садиби багатоповерховий ЖК «Тургеневъ». Незаконні роботи тривають всередині будівлі вже другий день, кажуть місцеві мешканці. Будівельники демонтують внутрішні перекриття і дах.

«Усередині історичного будинку вибудовують нову суцільну стіну, на яку планують сперти фасад споруди, що лишиться від оригінальної конструкції», – пише Перов.

Садиба Маліна на вулиці Тургенєвській, 22, не має охоронного статусу, однак будівельні роботи в історичному ареалі заборонені. Після першої спроби зруйнування у 2021 році будинок Маліна внесли до списку будівель, що підпадають під додатковий захист за рішенням Київради.

   

Садиба Маліна розташована в Києві на вулиці Олександра Кониського, 22 (раніше – Тургенєвській). Роком побудови вважається 1890-й. У ній із 1911 до 1915 року проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

Демонтажні роботи на території садиби розпочали наприкінці липня 2021 року та продовжили в серпні, попри припис департаменту міського благоустрою, який забороняв будівельні роботи, поки забудовник не покаже необхідні дозволи.

На початку вересня 2021 року до будинку привезли важку техніку. Після повідомлень про можливе знесення КМДА відправила до садиби інспекції департаменту охорони культурної спадщини та департаменту міського благоустрою, які зупинили будівельні роботи.

Садиба Маліна не має охоронного статусу, проте із 31 серпня 2021 року внесена до переліку будівель, що підпадають під додатковий захист за рішенням Київради. Київрада мала ввести мораторій на реконструкцію цих будівель, але, як з’ясувалося, вирішила тільки «рекомендувати» власникам утриматися від реконструкції або нового будівництва на місці цих споруд.

обкладинка й фото: Дмитро Перов