До будинку Маліна на вулиці Тургенєвській у ніч із 2 на 3 вересня привезли важку техніку, повідомив юрист та активіст «Мапи реновації» Дмитро Перов.

За його словами, будівельники не приховували, що садибу планують зносити. Водночас будинок Маліна перебуває в списку будівель, на які розповсюджується мораторій на реконструкцію.

Садиба Маліна з головного фасаду

Уже вранці 3 вересня КМДА повідомила, що можливий демонтаж будинку зупинили. За ствердженням КМДА, після повідомлень про можливе знесення місто відправило до будинку інспекції департаменту охорони культурної спадщини й департаменту міського благоустрою.

Техніка, яку привіз до будинку девелопер

«Після перемовин із власниками будівельну техніку прибрали з прилеглої території історичного будинку», – заявили в КМДА.

Дмитро Перов підтвердив The Village Україна, що станом на 10:00 будинок не демонтували.


Будинок Василя Маліна – двоповерховий особняк у Києві, що розташований на вулиці Тургенєвській, 22. Роком побудови вважається 1890-й. Садиба не має охоронного статусу, проте з 31 серпня 2021 року внесена до переліку будівель, що підпадають під додатковий захист за рішенням Київради.

За даними активістів, демонтажні роботи на території садиби розпочали наприкінці липня 2021 року й продовжили в серпні попри припис департаменту міського благоустрою, який забороняв будівельні роботи, поки забудовник не покаже необхідні дозволи.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Дмитро Перов

Обкладинка: Олександр Никоряк