Національне агентство з питань запобігання корупції відкрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій, повідомили в НАЗК. 

Наразі з реєстру за поданням можна вилучати декларації певних осіб із метою захисту. У відкритому доступі не відображатимуться декларації, подані прикордонниками, працівниками Держспецзвʼязку, Управління державної охорони, ЗСУ й інших військових формувань. 

«Якщо ви не знайшли в реєстрі декларацію певної особи, то це означає, що щодо неї до НАЗК надійшло подання про вилучення з публічного доступу», – пише НАЗК.

Агентство вилучає з відкритого доступу такі декларації на підставі письмового подання від керівників держорганів.

Повний публічний доступ до реєстру обіцяють забезпечити вже після скасування воєнного стану.

   

Електронне декларування для посадовців скасували після початку повномасштабного російського вторгнення. Законопроєкт про повернення декларування зареєстрували у Верховній Раді наприкінці липня. Він передбачав подання декларацій і проведення спеціальних перевірок під час воєнного стану, а також спрощення порядку подання декларацій. Після ухвалення законопроєкту ті, хто не подавав декларації протягом 2022 і 2023 років, мали подати їх не пізніше трьох місяців із часу, коли закон набере законної сили.

У вересні закон про повернення декларування ухвалили в цілому, але без правки про відкриття реєстрів. Це означало, що публікація інформації про статки для держпосадовців і самоврядування відтерміновувалася на рік. Фактично Верховна Рада проголосувала за закритий реєстр декларацій.

У вересні петиція, у якій президента закликають накласти вето на ухвалений парламентом закон про декларування, набрала 25 тисяч необхідних голосів за три години. Володимир Зеленський ветував закон і наголосив, що декларації мають відкрити одразу. Закон ухвалили з відповідною правкою 10 жовтня.