Закон про повернення декларування ухвалили в цілому, але без правки про відкриття реєстрів, повідомляє нардеп Ярослав Железняк.

За ухвалення закону проголосували 329 депутатів, один був проти, а ще один утримався. Також голосували за чотири правки до закону. Головною правкою називають правку №371, яка передбачає відкриття реєстрів. Ця правка не набрала достатньої кількості голосів, за неї проголосували 199 депутатів.

Це означає, що публікація інформації про статки для держпосадовців і самоврядування відтерміновується на рік, уточнює Олена Шуляк.

Железняк вважає, що через норму про закриті на рік декларації Україні не зарахують виконання «одного зі структурних маяків МВФ», тому може бути технічне вето.

Очільник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін пояснює, що фактично Верховна Рада проголосувала за закритий реєстр декларацій, тобто «таке декларування не має жодного сенсу».

Законопроєкт ще має підписати президент України Володимир Зеленський.

   

Законопроєкт про повернення декларування зареєстрували у Верховній Раді наприкінці липня. Він передбачає подання декларацій і проведення спеціальних перевірок під час воєнного стану, а також спрощення порядку подання декларацій. Після ухвалення законопроєкту ті, хто не подавав декларації протягом 2022 і 2023 років, мали подати їх не пізніше трьох місяців із часу, коли закон набере законної сили.