Петиція, у якій президента закликають накласти вето на ухвалений парламентом закон про декларування, набрала 25 тисяч необхідних голосів за три години, петицію зареєстрували ввечері 6 вересня на сайті Офісу президента.

Закликали Зеленського повернути законопроєкт до Верховної Ради й вимагати від парламентарів забезпечити публічний доступ до реєстру декларацій.

Голова громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін зазначив, що петиція набрала необхідні голоси за три години. Це рекорд підписання українцями петицій до президента за весь час існування цього інструменту. 

Попередній рекорд у підписанні петиції набрав 60 тисяч голосів, пише Шабунін.

Перед цим президент, відповідаючи на запитання журналістів, заявив, що ухвалить рішення щодо підписання закону лише після консультацій із віцепрем’єркою з питань євроатлантичної інтеграції України Ольгою Стефанішиною.

   

У вересні закон про повернення декларування ухвалили в цілому, але без правки про відкриття реєстрів.  Це означає, що публікація інформації про статки для держпосадовців і самоврядування відтерміновується на рік. Фактично Верховна Рада проголосувала за закритий реєстр декларацій.

Законопроєкт про повернення декларування зареєстрували у Верховній Раді наприкінці липня. Він передбачає подання декларацій і проведення спеціальних перевірок під час воєнного стану, а також спрощення порядку подання декларацій. Після ухвалення законопроєкту ті, хто не подавав декларації протягом 2022 і 2023 років, мали подати їх не пізніше трьох місяців із часу, коли закон набере законної сили.