Повітрофлотський проспект і вулицю Булгакова повторно винесли на голосування щодо перейменування в застосунку «Київ Цифровий».

Перейменування Повітрофлотського проспекту Київрада провалила в червні. У новому голосуванні серед варіантів залишили «проспект ЄС» (ініціатива «Європейської солідарності») і назву «Повітряних Сил», яку запропонувала робоча група з питань перейменування.

Також серед варіантів, які рекомендує робоча група, – Михайла Беркоса (український художник), Джеральда Форда (американський політик), Франкліна Рузвельта (32-й президент США і єдиний президент, якого обирали більш ніж на два терміни).

Крім того, розглядають перейменування вулиці Булгакова. Цю вулицю також удруге виносять на голосування, бо попередній варіант на честь українського письменника Петра Гулака-Артемовського не підтримали профільні комісії.

Тепер робоча група пропонує назвати її на честь Шарля де Голля (французький військовий і політичний діяч, герой Другої світової війни); Вахтанга Кікабідзе (грузинський актор і заслужений артист України); Люксембурзька (на честь країни); Фрідріха Шиллера (німецький філософ, поет і драматург) або Віслави Шимборської (польська поетеса, перекладачка, лауреатка Нобелівської премії з літератури).

Крім того, пропонують перейменувати вулицю на честь російського художника Сурикова в Солом’янському районі на вулицю імені загиблого в авіакатастрофі міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського.

Також у киян запитують, як би вони хотіли перейменувати вулиці Огарьова (російський поет), Туполєва (радянський авіаконструктор), Червонозаводську, Яблочкова (російський електротехнік і військовий інженер), Петра Запорожця (діяч російського революційного руху), Білгородську і сквер на вулиці Боричів Тік (пропонують назвати на честь уродженки Києва й ізраїльської політичної діячки Ґолди Меїр). Під час голосування можна обрати не лише ті варіанти,  які пропонує робоча група. Опитування триватиме до 8 грудня.

   

Назву «Повітрянофлотський проспект» підтримали на першому голосуванні в «Києві Цифровому» майже 17 тисяч киян. За словами активістів, які спочатку пропонували залишити старі назви для проспекту й однойменної вулиці, перейменування є «спробою притягнути назву проспекту «за вуха» до комуністичної ідеї».

Ще під час першого збору пропозицій партія «Європейська солідарність» створила рекламну кампанію в Києві й інших регіонах, щоби просувати цей варіант назви під час голосування в застосунку «Київ Цифровий». Петиція з вимогою не називати Повітрофлотський проспект проспектом ЄС набрала необхідні 6000 підписів на сайті Київради на початку жовтня. Подібна петиція також набралаголоси на початку листопада в застосунку «Київ Цифровий».

Також проспектом Європейського Союзу пропонували назвати проспект Правди. Як зазначила депутатка Аліна Михайлова, проспект із такою назвою має з’явитись у районі, який має багато смислових зв’язків з Європою: житловий масив «Варшавський» і майбутня станція метро «Варшавська», поруч проспекти Свободи, Георгія Гонгадзе, Василя Порика, вулиці Родини Крістерів і Всеволода Змієнка.