Київський «Літературно-меморіальний музей Булгакова» можуть позбавити статусу памʼятки загальнонаціонального значення, але надати статус памʼятки місцевого значення, заявив в.о. міністра культури Ростислав Карандєєв в ефірі телемарафону, цитує «Укрінформ».

У Мінкульті переконані, що будинок Булгакова на Подолі має залишитися в реєстрі памʼяток як приклад історичної архітектури Києва кінця 20 століття. Будівля музею Булгакова є однією з 14 памʼяток національного значення, чий статус можуть змінити, додає Карандєєв.

   

«Літературно-меморіальний музей Михайла Булгакова» відкрили в 1989-му як філію Музею історії Києва. Музею передали будинок №13 на Андріївському узвозі, там сім’я Булгакова жила із 1906 по 1919 роки. Сам Булгаков приймав у будинку пацієнтів, коли працював лікарем, і писав перші твори. Дім також описаний у першому романі Булгакова «Біла гвардія» і п’єсі «Дні Турбіних».

У серпні 2022 року Спілка письменників України закликала закрити музей Булгакова через начебто антиукраїнську позицію письменника. Директорка музею Людмила Губіанурі у відповідь на заяву дорікнула самій спілці щодо її радянської спадщини. «Перед тим, як ініціювати закриття музею Булгакова, вони мали б ініціювати виключення Булгакова зі Спілки письменників і позбавлення громадянства за антирадянську діяльність. Чим вони й займалися протягом своєї багатої історії», – написала Губіанурі. Згодом міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що музей і памʼятник не варто чіпати.

   

15 травня 2023 року на фасаді Музею Булгакова відкрили оновлену дошку до дня народження письменника. У музеї кажуть, що бюджетні кошти для цього не використовували.

На новій табличці йдеться про те, що під час війни РФ проти України «постаті наших співвітчизників піддаються переосмисленню». Там додають, що «історію треба вивчати, а не відкидати», тому вирішили залишити табличку в «спотвореному вигляді». Після того, як табличку облили червоною фарбою в ніч на 28 травня 2023 року, на неї додали напис про «контраверсійні погляди» письменника.

обкладинка й фото: Wikimedia