Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення ОАСКу щодо позбавлення статусу пам’ятки «Квітів України», повідомляють активісти спільноти «Цегла».

Це модерністський павільйон авторства українського архітектора Миколи Левчука. У грудні 2022 будівлю позбавили статусу пам’ятки, ухваливши рішення на користь забудовника, тому активісти подали на апеляцію.


Скасування статусу пам’ятки означало, що будівля не має охоронного статусу й на забудовника не діють приписи Мінкульту про заборону будівельних робіт, пояснювали активісти.

У своєму позові проти Мінкульту й департаменту культурної спадщини забудовник використав оцінку експертів комунального закладу «Центр консервації предметів археології», які заперечили цінність й унікальність будівлі, а також заявили, що вона не відповідає критеріям пам’ятки. 

Попри це, у Мінкульті заявляли, що «Квіти України» залишаються пам’яткою культури й мають охоронний статус. Розгляд справи в Окружному суді відбувся за правилами спрощеного провадження, учасників справи не повідомили, зазначили там.

   

Будинок «Квіти України» збудований у 1980-х роках у стилі модернізм за проєктом архітектора Миколи Левчука. Там розміщувалася оранжерея для флористів і квітковий магазин. Останні десятки років будівля перебуває в приватній власності.

На початку червня 2021 року стало відомо про реконструкцію будинку. Його хочуть перетворити на офісний центр із паркінгом.

12 липня 2021 року екскаватори почали зносити атріум «Квітів» і значно пошкодили фасад. Небайдужі кияни зупинили ці роботи. Будівля отримала охоронний статус пам’ятки архітектури й монументального мистецтва. Але потім було розпочато три судові справи: проти статусу пам’ятки, проти активіста з ініціативи «Зберегти Квіти України» і щодо доведення авторського права архітектора автентичної будівлі Квітів.

28 липня 2022 року архітектор «Квітів України» програв у суді про авторське право, суддя ухвалив рішення на користь забудовника. У березні 2023 року апеляційний суд не задовольнив апеляцію архітектора Миколи Левчука. Крім того, Левчук мав відшкодувати забудовнику судові витрати.

Ми розповідали про архітектурну цінність «Квітів України», а також про людей, які захищають пам’ятку.