У Львові затвердили правила для користування електросамокатами. Відповідний меморандум про співпрацю з операторами прокату затвердив виконавчий комітет Львівської міської ради, пише Zaxid.net.

Меморандум підписали всі оператори, які функціонують у місті: Bolt, eWings і BikeNow. Згідно з ним, оператори мають сплачувати оренду паркомісць для самокатів, контролювати дотримання правил дорожнього руху користувачами, щоквартально передавати міській раді дані про роботу сервісів.

Водночас міська рада зобов’язалася облаштовувати паркомісця для електросамокатів у різних районах, розвивати міську веломережу, інформувати операторів про порушення користувачів сервісу й заплановані перекриття вулиць.

Що зміниться

  • Меморандум встановлює обмеження руху: у межах міста самокати мають рухатися зі швидкістю до 20 км/год, у парках таіпішохідних зонах – до 15 км/год. Раніше швидкість могла становити до 25 км/год.
  • Вік користувачів електросамокатів – старше 14 років.
  • Усі самокати мають обладнати білим світлом спереду, червоним світлом позаду й сигналом «стоп», а також світлоповертальними елементами на корпусі.
  • Кожен самокат матиме ідентифікаційний номер і за рекомендацією спідометр.
  • Оператори мають щодня дезінфікувати кермо й перевіряти технічний стан самокатів.
  • Крім того, операторам рекомендували забезпечити медичне страхування для користувачів на суму від 100 000 гривень.
  • Затвердили 79 місць для паркування електросамокатів, переглянути їх можна на мапі. Водночас користувачам дозволяють паркуватися на узбіччях.

   

У Києві діє обмеження швидкості для електросамокатів до 20 км/год, а в окремих пішохідних зонах (парках, скверах, історичних місцях) – до 14 км/год. У квітні електросамокати заборонили в місті Ізмаїл Одеської області.

   

В Україні електросамокати й моноколеса у квітні 2023-го визнали транспортними засобами. Ми запитали в U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва»), а також у сервісу прокату електросамокатів Bolt, що це змінить.