Електросамокати й моноколеса визнали транспортними засобами. Відповідний закон підписав президент України Володимир Зеленський.

Які саме зміни торкнулися самокатів та інших засобів електричної мікромобільності, пояснив координатор із безпеки дорожнього руху й адвокації в U-Cycle Богдан Лепявко.

Згідно з новим законом, транспортні засоби поділили на дві категорії:

  • Легкий персональний електричний транспортний засіб – це колісний транспортний засіб, який приводять у рух винятково електричними тяговими двигунами (одним чи декількома) із потужністю у діапазоні до 1000 Вт, системою акумулювання електричної енергії (акумуляторною батареєю) та з одним, двома, трьома або чотирма колесами, який має максимальну швидкість у діапазоні до 25 кілометрів на годину.
  • Низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб – колісний транспортний засіб, приводять у рух винятково електричними тяговими двигунами (одним чи декількома), системою акумулювання електричної енергії (акумуляторною батареєю), із двома, трьома або чотирма колесами, який має максимальну швидкість, що є меншою або дорівнює 50 кілометрів на годину та більшою за 10 кілометрів на годину, і споряджену вагу не більше ніж 600 кілограмів.

Для транспорту, що має швидкість більше 50 кілометрів на годину, змін не передбачили, але «ймовірно, їх розглядатимуть як мотоцикли», каже Лепявко.

За його словами, категорія засобів зі швидкістю до 25 кілометрів на годину та з обмеженням потужності до 1000 Ватт відповідає європейським регулюванням, під цю категорію підпадають усі прокатні самокати. Він додає, що наступний крок – це зміни до правил дорожнього руху.

Чому це важливо

Визначення електросамокатів та моноколіс класифікує їх як види транспорту. Тобто у разі ДТП водія цього транспорта вже не зможуть визначити як пішохода, як це було раніше.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


КМДА й оператори прокату електросамокатів у Києві 24 червня 2021 року підписали меморандум, який регулює їхнє безпечне використання в місті.


В Україні статус електросамокатів та іншого легкого персонального транспорту досі був не визначений, правила дорожнього руху на них формально не поширювалися. Це викликає труднощі для поліції під час реєстрації ДТП, детально пояснювали в матеріалі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі