Київська міська військова адміністрація підтримала ініціативу щодо перейменування Повітрофлотського проспекту на честь Повітряних сил ЗСУ, повідомили в КМВА.

Із відповідним проханням до депутатів Київради й міського голови Віталія Кличка напередодні звернулися в Повітряних силах.

«Сподіваємося, що кияни схвально відреагують на цю ініціативу. Нова назва проспекту підкреслить шану, любов і повагу киян до звитяг наших героїв», – відзначає очільник КМВА Сергій Попко.

Раніше містяни проголосували за перейменування проспекту на Повітрянофлотський, але в КМДА не підтримали цю назву. Повторний збір пропозицій для перейменування завершився у вересні, серед нових пропозицій була назва на честь Повітряних сил, яку внесли військовослужбовці 40-ї бригади тактичної авіації. Пропозицію також підтримала топонімічна комісія. 

Попри це, 27 вересня профільна комісія Київради з питань місцевого самоврядування підтримала проєкт рішення про перейменування Повітрофлотського проспекту на проспект Європейського союзу. Протягом тижня його не публікували на сайті Київради, приховуючи від містян, відзначив очільник топонімічної комісії, історик Олександр Алфьоров.

Ще під час першого збору пропозицій партія «Європейська солідарність» створила рекламну кампанію в Києві й інших регіонах, щоби просувати цей варіант назви під час голосування в застосунку «Київ Цифровий».

Петиція з вимогою не називати Повітрофлотський проспект проспектом ЄС набрала необхідні 6000 підписів на початку жовтня.

   

Назву «Повітрянофлотський проспект» підтримали на голосуванні в «Києві Цифровому» майже 17 тисяч киян. За словами активістів, які спочатку пропонували залишити старі назви для проспекту й однойменної вулиці, перейменування є «спробою притягнути назву проспекту «за вуха» до комуністичної ідеї».

 

Повітрофлотський проспект. Фото: вікіпедія

 

Також проспектом Європейського Союзу пропонують назвати проспект Правди. Як зазначила депутатка Аліна Михайлова, проспект із такою назвою має з’явитись у районі, який має багато смислових зв’язків з Європою: житловий масив «Варшавський» і майбутня станція метро «Варшавська», поруч проспекти Свободи, Георгія Гонгадзе, Василя Порика, вулиці Родини Крістерів і Всеволода Змієнка.