На Соломʼянці не будуть замальовувати мурал із дівчиною біля вікна, який створив канадський художник Еммануель Джарус, повідомляє The Village Україна очільник благодійного фонду «Для моєї України» Сергій Москалюк.

Проти цього виступили мешканці будинку. «Як тільки вийшла одна людина, яка була проти, ми зупинили роботи. Я приїхав і зупинив проєкт. Сьогодні конструкції вже розбирають», – каже Москалюк.

«Коли нам сказали, що є асоціація з горілкою, ми запропонували прибрати слоган «Український характер» і задній фон, щоби просто зробити патріотичний мурал. Ми готові були це зробити, але хотіли би залишити військових», – повідомив Москалюк.

Мешканці також розповіли, що в них не утеплений будинок і невідремонтовані підʼїзди, тому мурал не є найнагальнішим питанням. Натомість у фонді «Для моєї України» пропонували допомогти з поданням проєкту на програму з енергоефективності, а також оплатити перший внесок у 50 тисяч гривень.

«Після подачі проєкту стіну мали би утеплити вже наступного року й цей мурал автоматично «зашили» би під утеплювач. Його би не було видно», – каже Москалюк.

У фонді «Для моєї України» кажуть, що наступний мурал планують створити в Дніпрі. Ескіз для нього створила художниця Соня Морозюк. Наразі на локації проводять підготовчі роботи з ремонту стіни.

  

Канадський художник Еммануель Джарус підготував мурал на Соломʼянці у 2017 році. Мурал із дівчиною біля вікна – не єдиний витвір канадського художника Еммануеля Джаруса в Києві. Він також зобразив чоловіка на червоному велосипеді біля Велотреку.

Мурал хотіли замалювати, а на його місці розмістити зображення козака й двох військових зі слоганом «Український характер», який використовує бренд «Козацька рада». Натомість мешканцям пропонували допомогти утеплити стіну.

Мурал хотіли звести біля Центрального вокзалу в Києві, бо тоді його могли би бачити військові, які приїжджають на ротацію й лікування, розповіли The Village Україна в фонді «Для моєї України». З усіх муралів, створених фондом, разом із «Києвом Цифровим» створюють туристичний маршрут, який можна було би розпочати з вокзалу, каже засновник Сергій Москалюк.