Мурал із дівчиною біля вікна, який створив канадський художник Еммануель Джарус на Соломʼянці, хочуть замалювати. Поверх нього планують намалювати ще один мурал – «нативну рекламу» горілки, розповіла The Village Україна власниця квартири в будинку на вулиці Липківського, 8, на умовах анонімності.

Оновлення 27 вересня: Муралу на вулиці Липківського не буде, розповів The Village Україна засновник благодійного фонду «Для моєї України» Сергій Москалюк. «Ми вже розбираємо будівельні конструкції, бо не домовилися з мешканцями. Як тільки вийшла одна людина, яка була проти, ми зупинили роботи», – каже Москалюк.

   

Це мало бути зображення козака та двох військових зі слоганом «Український характер», який використовує бренд «Козацька рада». В українському алкогольному холдингу Bayadera Group, який володіє брендами «Козацька рада» й «Хлібний дар», на запит The Village Україна спочатку відповіли, що «все переїхало в інше місце, нічого такого там не буде». Утім, на уточнення, чи питання з муралом на Липківського закрите, відповіли, що «може, й буде, якщо стоять будівельні конструкції, то, звісно, буде. Але що саме буде – невідомо».

Ми вже розповідали про те, що не варто комунікувати на стінах будинків і як регулюють стритарт у Києві та в інших містах. Підписати петицію про заборону створення нових муралів до затвердження прозорого механізму залучення громади можна за посиланням.

Будівельні конструкції вперше зʼявилися біля муралу в пʼятницю, 22 вересня. «Робітники на моє питання відповіли, що не знають, хто це робить [замовник]. Сказали: буде козак, вам сподобається», – розповідає The Village Україна власниця квартири в будинку. Після звернення до ЖЕКу їй порадили викликати поліцію, правоохоронців викликали й інші мешканці будинку. 

Після приїзду поліції роботи призупинили й призначили збори мешканців, які пройшли 25 вересня. У будинку на Липківського загалом проживають 36 людей. На зборах 25 вересня було небагато людей, каже мешканка будинку, однак усі з них були проти муралу з рекламою «Козацької ради».

Згоду на створення муралу мають дати власники квартир. Погодилися на мурал лише декілька людей, зокрема через те, що їм пообіцяли, що пізніше утеплять будинок. «Одна мешканка намагалася забрати власну заяву про згоду, однак очільник благодійного фонду «Для моєї України» Сергій Москалюк не віддавав їй, аж доки не наполягла поліція», – анонімно розповіла The Village Україна мешканка будинку. Власний дозвіл на створення муралу ще не забрала тільки одна жінка.

«Соломʼянська РДА лист підтримки не надала, а відправила до Департаменту благоустрою та за згодою співвласників», – пише депутатка Київради Євгенія Кулеба. За її словами, ініціатор «патріотичного» муралу сказав, що його створення «погодили військові».

«Ми все зробили законно: написали листи в адмінстрацію [Соломʼянську РДА], отримали відповідь, опитали мешканців квартир, які сказали, що не проти муралу. Після цього ми зробили письмові опитувальники та пройшлися будинком, але людей вже було менше», – відповідає Сергій Москалюк.

«Будинок не повністю заселений, у ньому також переважно живуть люди літнього віку. Там у жахливому стані підʼїзди, у деяких квартирах холодно. Дуже просто літніми людьми маніпулювати, мовляв, цей мурал тимчасовий, на пів року. Потім благодійний фонд [«Для моєї України»] нібито має допомогти потрапити до програми енергоефективності та виділити для цього 10% зі свого бюджету (50 тисяч гривень), іншу частину має надати місто. Жодного проєкту, жодного договору про те, що потім дійсно буде утеплення, ніхто не показував», – пояснює власниця квартири на вулиці Липківського. Натомість за рекламу «Козацької ради» автори ідеї муралу нібито мали отримати 300 тисяч гривень, розповіла мешканка будинку The Village Україна.

Разом з очільником благодійного фонду на збори мешканців прийшов чоловік у військовій формі. «Мені він особисто сказав, що я «вата», якщо мені не подобається цей малюнок. Сказав, що він дизайнер, художник, також казав, що цей малюнок прекрасний, а дівчинка – це нічого. Він додав, що війна – найголовніше, а архітектура Києва неважлива», – згадує жінка.

Керівник фонду «Для моєї України» Сергій Москалюк під час зборів запевнив, що будівельні конструкції розберуть 27 вересня, якщо більшість мешканців буде проти муралу.

Крім того, мешканцям будинку запропонували змінити гасло «Український характер», який використовує бренд «Козацька рада», на інший, відповів він у коментарі до посту депутатки Київради Євгенії Кулеби.

«Для нас це патріотичний мурал. Ми готові були прибрати слоган, задній фон, але хотіли би залишити військових [...] Так, ми співпрацюємо з Bayadera Group, але тільки в межах патріотичних інсталяцій, а не реклами горілки. Коли нам сказали, що є асоціація з горілкою – ми запропонували прибрати слоган «Український характер» і задній фон і просто зробити патріотичний мурал», – розповідає ініціатор створення муралу Сергій Москалюк.

Канадський художник Еммануель Джарус підготував мурал на Соломʼянці у 2017 році. Мурал із дівчиною біля вікна – не єдиний витвір канадського художника Еммануеля Джаруса в Києві. Він також зобразив чоловіка на червоному велосипеді біля Велотреку.