«Ощадбанк» знову виставив земельні ділянки на Микільській Слобідці на продаж під забудову, повідомила активістка Олена Медведенко з посиланням на дані аукціону.

Ідеться про три ділянки загальною площею 6,3 гектари, що входять в межі охоронної зони «Історичний ландшафт київських гір» і долини річки Дніпра та де заборонене нове будівництво.

Раніше ділянки належали забудовнику, який планував продовжити на цій території будівництво ЖК «Сонячна Рівʼєра». У 2016-му земля перейшла у власність «Ощадбанку», який забрав її в забудовника за борги.

Київрада постановила викупити ділянки для створення парку, але так і не виконала рішення. Натомість на землю почало претендувати Міністерство спорту, яке запропонувало побудувати тут арену до чемпіонату Європи з баскетболу і облаштувати навколо нього парк і набережну.

На ділянках, які банк виставив на продаж, зокрема розташований майданчик «Зона здоров'я» зі скейтпарком, що облашували коштом громадського бюджету.

   

Мешканці Микільської Слобідки борються проти забудови берегової зони майже 20 років. Більшість берега вдалося захистити від забудови. Крім того, мешканці самостійно зібрали кошти й замовили архітекторам проєкт парку, який хочуть створити уздовж Микільської Слобідки.

Водночас деякі ділянки, де хочуть облаштувати парк, досі перебувають у приватній власності, на них претендують девелопери, «Велике будівництво» та комунальне підприємство «Плесо».

Редакція The Village Україна розповідала, що відбувається на Микільській Слобідці, який парк там хоче створити місцева громада й чому ця ініціатива важлива для всього Києва.