Інструкцію з порятунку лелек оприлюднили в зоозахисній організації UAnimals. Там розповіли, що робити, якщо знайшли птаха й припускаєте, що він постраждав.

Білі лелеки у вересні та жовтні відлітають до Африки під час щорічної міграції, а в березні повертаються в Україну розмножуватися, розповідають в UAnimals. Тож головне правило взаємодії з птахами – не підгодовувати їх. Інакше лелеки нікуди не летітимуть, розраховуючи на їжу від людей і наражаючи себе на небезпеку, відзначають активісти.

В яких випадках не варто чіпати лелек

Якщо під час вашого наближення лелека піднімає голову, озирається та злітає, його варто залишити у спокої. В UAnimals радять навідатися до птаха за кілька днів і перевірити, чи щось змінилося, замість того, щоб намагатися спіймати тварину.

Якщо птах стоїть один у гнізді, чіпати його також не треба – краще спостерігати впродовж кількох днів. Восени молодого птаха батьки лишають самого, щоб у нього сформувалося бажання мігрувати, пояснюють зоозахисники.

Коли птаху дійсно потрібна допомога

Допомога птаху необхідна в трьох випадках, кажуть в UAnimals:

  • якщо лелека не злітає, коли ви наближаєтеся, і виглядає кволим (наприклад, у нього висить голова чи помітна травма);
  • птах cтоїть у гнізді та намагається злетіти, але йому не вдається (ймовірно, він заплутався ногами у мотузках чи волосінні);
  • птах випав із гнізда.

І маленьке, і вже оперене пташеня може випасти з гнізда та поранитися. В такому випадку не можна повертати лелеку назад у гніздо, адже його знову викинуть, пояснюють в UAnimals. Пташеня, що випало з гнізда, потрібно обережно пересадити в коробку, щоби захистити від хижаків.

Самостійно ловити дорослого лелеку небезпечно і для птаха (бо він виснажиться, поки втікатиме, сильно стресуватиме і може додатково травмуватися), і для людини (птах може сильно травмувати дзьобом).

Краще звернутися до служб порятунку тварин, радять в UAnimals. Наприклад, у Київській області – до «Команди порятунку тварин Києва», у Харківській – до Харківської служби порятунку тварин за номером 0954788878.

Також із проханням про допомогу можна зателефонувати за номером 102 Національної поліції України, додають в організації.

 

Про гнізда лелек на електроопорах Київщини можна повідомлятина сайті ДТЕК. Енергетики укріплюватимуть гнізда спеціальними захисними платформами й передаватимуть дані про птахів орнітологам. Це захистить лелек від ураження струмом.

   

Ми також розповідали, як допомогти тварині у спеку та як діяти, якщо тварина знепритомніла, вдавилася, має поранення й кровотечу, перелом, опіки чи судоми.