Разом з експертами курсів першої допомоги Save a Life і ветеринаром-хірургом Павлом Бездітним підготували 6 покрокових інструкцій про те, як діяти, якщо тварина знепритомніла, вдавилася, має поранення та кровотечу, перелом, опіки чи судоми. Також запитали експертів, чи потрібна тварині власна аптечка і як полегшити чотирилапим переїзд.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Михайло Думнич

засновник курсів першої допомоги Save a Life


Перед тим, як надавати допомогу тварині (як і будь-кому іншому), потрібно переконатися, що вам особисто нічого не загрожує. В іншому разі є ризик не тільки не допомогти тварині, а й постраждати самому.

Якщо тварина не ваша або безпритульна, будьте особливо обережні. Найкраще одразу викликати ветеринарну службу. Якщо такої можливості немає й ви вирішили допомагати без ветлікаря, бажано діяти в парі: тварини в стресі можуть активно пручатися та поранити, навіть власного господаря. Якщо постраждав собака, за можливості одягніть йому намордник або накиньте щось на голову та зафіксуйте її руками, щоб він не міг вас укусити. Якщо рятуєте кішку, окрім гострих зубів, остерігайтеся кігтів.

Тремтіння, кульгання, судоми, втрату свідомості й інші стани потрібно знімати на відео. Ви навряд чи зможете точно й повноцінно описати симптоми та стан тварини. А якщо матимете відео, лікарі зможуть точніше встановити діагноз і надати відповідну допомогу постраждалому.

Як діяти, якщо тварина знепритомніла

1.

Голосно зверніться до тварини. Якщо вона не реагує, легенько торкніться її.

2.

Якщо реакції немає, перевірте дихання. Уважно спостерігайте за рухом грудної клітки.

3.

Якщо тварина дихає (грудна клітка рухається), не чіпайте її, не намагайтеся розбудити чи привести до тями. Якщо тварина лежить під палючим сонцем, перенесіть її в тінь і спостерігайте за станом. Не поливайте водою й не витягуйте язика, це може тільки нашкодити. Якщо вона знепритомніла в закритому, задушливому приміщенні, відчиніть вікна та двері.

4.

Якщо тварина не дихає, ви не побачили руху грудної клітки, потрібно починати реанімацію.

5.

Попросіть когось викликати ветеринарну службу або зробіть це самостійно. Знайдіть на карті найближчу ветеринарну клініку та зателефонуйте туди. Більшість клінік мають свою «швидку».

6.

Покладіть тварину на бік і зі сторони хребта впріться в її тіло колінами, виведіть морду вперед.

7.

Почніть натискати на грудну клітку. Поставте руки посередині ребер і натискайте сильно та швидко, з інтенсивністю 100–120 натисків на хвилину. Намагайтеся не зламати ребра.

8.

Робіть тaк до:

  • прибуття ветеринарної служби;
  • доки тварина не почне дихати;
  • доки це безпечно для вас особисто;
  • доки фізично не виснажитеся.

Тварина поранилася, ви бачите кровотечу

1.

Убезпечте себе. Якщо можете, надягніть рукавички.

2.

Огляньте тварину, знайдіть місце кровотечі.

3.

Промийте рану звичайною водою, якщо є така можливість.

4.

Якщо пошкоджена лапа, накладіть на рану тугу пов’язку, можна використати еластичний або марлевий бинт чи шмат тканини. Пов’язка має бути щільною та тиснути на рану, щоб зупинити кровотечу. Не застосовуйте вату: ворсинки можуть застрягти в м’яких тканинах.

5.

Якщо поранені живіт чи грудна клітка, намотайте бинт чи іншу тканину по колу, закривши рану, але не туго, щоб тварина могла дихати.

6.

Викличте ветслужбу або самостійно відвезіть тварину до найближчої ветеринарної клініки.

Якщо тварина вдавилася

1.

Якщо тварина намагається кашляти, видає звуки відхаркування, не заважайте їй, вона сама виштовхне стороннє тіло з дихальних шляхів.

2.

Якщо ж ви бачите, що тварина не видає ніяких звуків і не дихає, покладіть її на бік та почніть натискати на грудну клітку, як під час реанімації, але зі збільшенням сили. Почніть тиснути від слабшого до сильнішого: так є шанс, що ви створите в грудній клітці тиск повітря, який випхає стороннє тіло.

3.

Якщо це не допомогло й тварина знепритомніла, розпочніть реанімацію.

4.

Попросіть когось викликати ветеринарів.

У тварини перелом: як не зашкодити

1.

Якщо тварина стає на лапу, перелому в неї немає. Якщо не стає, це перелом.

2.

Не намагайтеся вправити лапу або зафіксувати її, це викличе сильні больові відчуття й агресію у тварини.

3.

Усе, що ви можете зробити, – передати тварину ветеринарам.

4.

У разі відкритого перелому (коли видно кістку) промийте рану водою, якщо це можливо. Щоб до рани не потрапив бруд, замотайте місце перелому марлею чи іншою тканиною. Не робіть тугу пов’язку, щоб не змістити кістку. Далі потрібно доставити тварину до ветеринара.

Що робити, якщо у тварини судоми (епілепсія)

1.

Не намагайтеся зупинити судоми. Краще зніміть на відео те, що сталося з твариною, і покажіть його потім ветлікарю.

2.

Не лізьте до рота тварини: з її язиком нічого не трапиться, а ваші пальці можуть бути травмовані, покусані.

3.

Якщо в пащі з’являється піна і її багато, можна витерти морду шматком тканини, одягу чи марлі, але тільки зовні.

4.

Коли судоми закінчаться, важливо доправити тварину до ветлікарні, щоб з’ясувати причини нападу.

Як допомогти в разі опіків

1.

Якщо можете, спочатку усуньте чинник, який призводить до опіку (наприклад, загасіть вогнище), будьте обережними.

2.

Якщо джерело опіку не вдалося нейтралізувати, намагайтеся вберегти найвразливіші частини тіла: лапи, очі, вуха тварини. Наприклад, не дозволяйте тварині ступати на гарячу поверхню.

3.

Щоб охолодити місце опіку, протягом декількох хвилин поливайте його проточною прохолодною водою температурою близько 15–20℃.

4.

Не використовуйте загоювальні препарати, оскільки тварина буде їх злизувати.

5.

Відвезіть постраждалого до найближчої ветеринарної клініки.

Чи варто давати тварині знеболювальні

Не можна давати загальних рекомендацій щодо препаратів, тому що тварини можуть по-різному реагувати на один засіб. Якщо ви не знаєте, яке знеболювальне підходить тварині, не варто нічого застосовувати, адже можна тільки нашкодити.

Якщо у вас є досвід використання знеболювального для вашої тварини або ви проконсультуватися з ветлікарем щодо цього, можна спробувати полегшити біль.

Водночас майже в усіх ситуаціях краще оперативно відвезти до лікаря без додаткового втручання. Адже головне завдання під час надання першої допомоги не нашкодити.

Як полегшити тварині переїзд

Перед від’їздом проконсультуйтеся з вашим ветлікарем, спитайте, що варто взяти з собою, які засоби купити заздалегідь (це все дуже індивідуально). Намагайтеся знайти лікаря, з яким можна буде порадитися онлайн або телефоном, коли ви поїдете.

У новій локації облаштуйте для вашого улюбленця окреме місце, де не буде стресових чинників: чужих тварин, незнайомих людей, шуму, різких запахів. Візьміть із собою улюблену іграшку, покривало, лежак чи будь-що інше, що зберігає запах тварини, запах дому. Це зменшить стрес і дозволить тварині швидше звикнути до нових умов життя.

Обов’язково забезпечте улюбленцеві доступ до чистого повітря, особливо під час переїзду, в авто, потязі чи іншому транспорті. Кондиціонер не порятунок для чотирилапих, тому час від часу провітрюйте автівку чи житлове приміщення.

Чи потрібна тварині власна аптечка

Більшість засобів для надання першої допомоги тваринам можна знайти й у звичайних аптечках. Проте, якщо ви плануєте подорожі, переїзди, виїзд за кордон або у тварини є схильність до алергій чи будь-які інші проблеми зі здоров’ям, проконсультуйтеся з ветеринаром і визначте, які препарати потрібно взяти з собою.

Ми вже публікували інструкції від МОЗ та організації UAnimals про те, що потрібно покласти в аптечку в разі надзвичайної ситуації.


 Ми також розповідали про те, як правильно організувати евакуацію тварин і що взяти для них в укриття.

Обкладинка: Adopt Don't Stop