Порадами про те, як допомогти тварині в спекотний день, поділилися в Держпродспоживслужбі.

Там кажуть, що найбільше ризикують перегрітися молоді тварини, а також тварини з хронічними захворюваннями і з приплюснутими мордочками (останнім важче дихати).

Як уберегти тварину від перегрівання

У квартирах тваринам слід забезпечити вільний доступ до прохолодних місць, наприклад до ванної кімнати. Так само важливий постійний доступ до питної води.

Також варто подбати про раціон тварини: якщо вона мало рухається, його потрібно зменшити, кажуть у Держпродспоживслужбі. Крім того, радять стежити, щоб їжа не залежувалася в мисці, адже через температурний режим вона швидше псується.

Загалом у спеку варто обмежити активність тварини, навіть якщо вона сама її ініціює, підкреслюють фахівці.

У спекотний період тварин також не радять повністю обстригати, оскільки це змінює їхню терморегуляцію. Про необхідність стрижки рекомендують додатково поговорити з ветеринаром.

Натомість радять стежити, щоб шерсть тварин не збивалася в грудки, оскільки саме через повітря в шерсті відбувається охолодження тіла.

Після купання пухнастих тварин потрібно добре обтирати шерсть, додають у Держпродспоживслужбі. Якщо цього не зробити, мокра шерсть нагріється і пришвидшить перегрівання, кажуть фахівці.

Вигулювати тварин слід у найменш спекотні години – рано вранці чи ввечері. На прогулянки слід брати воду. Крім того, амуніція має дозволяти тварині відкривати пащу для дихання, адже так тварини охолоджуються.

Небезпеку для тварин також становить розпечений асфальт. Проконтролювати його температуру можна долонею.

Якщо подорожувати з твариною в транспорті, де немає кондиціонера, значно зростає ризик теплового удару. Також не можна лишати тварину замкненою в автівці в спекотний день.

Що робити, якщо тварина знепритомніла

Через контраст температур, наприклад, коли тварина виходить з кондиційованого приміщення або авто на спеку, вона може знепритомніти, кажуть у Держпродспоживслужбі.

Якщо тварина перегрілася або знепритомніла, її треба спершу перенести в тінь. Потім змочими лапи, живіт і вуха водою кімнатної температури: ці поверхні охолодити найлегше.

Не варто заливати собаці чи кішці в рот воду, бо вона може захлинутися.

Якщо тварині не стане краще, потрібно везти її до ветлікарні.

   

Раніше ми публікували інструкції про те, як діяти, якщо тварина знепритомніла, вдавилася, має поранення й кровотечу, перелом, опіки чи судоми.