Якщо третя експертиза будинку на Жилянській покаже, що він не підлягає відновленню, мешканцям виплатять компенсацію від трьох до восьми мільйонів гривень, заявляє заступник голови КМДА Вячеслав Непоп.

Компенсація може становити орієнтовно три мільйони гривень за квартиру площею 32,6 м² і до 8,3 мільйони гривень за квартиру площею 103,3 м². Але чи зможуть власники розраховувати на неї, «стане зрозуміло після додаткового інструментального обстеження будинку», уточнюють у КМДА.

Інструментальне дослідження – це основне, або детальне дослідження, із залученням організацій, які мають спеціальне обладнання, кажуть у КМДА. Там вважають, що експертизу з ініціативи мешканців проводили візуальним й аналітичним способами.

За словами Непопа, комісія, яка розглядає питання компенсації за знищене РФ нерухоме майно, уже отримала одну заяву від мешканців будинку на Жилянській. Але розгляд цієї заяви призупинили через проведення додаткової експертизи.

Заступник голови КМДА додав, що після влучання російського дрону в будинок міська влада пропонувала мешканцям тимчасове житло, але жоден із них не погодився.

   

У вересні стало відомо, що міська влада Києва проведе ще одну, уже третю експертизу зруйнованого російським дроном будинку на вулиці Жилянській.

Міський голова Києва Віталій Кличко невдовзі після обстрілу заявив, що будинок на Жилянській відновленню не підлягає. Мешканцям запропонували квартири в новобудові або грошову компенсацію, однак вони не погоджуються з таким сценарієм, створюють ОСББ, проводять незалежну експертизу й вимагають у міської адміністрації відновити будинок. Жителі готові долучитися до відбудови фінансово.

Петицію, яка вимагає відновити будинок, зареєстрували 19 жовтня. Вона зібрала необхідну кількість підписів і чекала на розгляд Київради. У відповідь на петицію міський голова лише підтвердив, що будинок неможливо відновити.

Експертиза державного підприємства «Київський промбудпроект» свідчить, що будинок можна відновити, хоч міська влада й заперечує. Дослідження замовили мешканці будинку.

Жителі будинку сумніваються, що комунальне підприємство «Київекспертиза», яке видало звіт про аварійність будівлі в день влучання дрона, узагалі проводило експертизу, говорить мешканка будинку Тетяна Махрінська в коментарі The Village Україна.