Верховна Рада проголосувала за публічне відкриття електронних декларацій держслужбовців, повідомляє нардеп Ярослав Железняк.

Рада схвалила вето президента Володимира Зеленського, який напередодні заявив про необхідність відкрити доступ до реєстру декларацій.

 

Фото: Ярослав Железняк

 

5 вересня закон про повернення декларування для держслужбовців ухвалили без правки про відкриття реєстрів з інформацією про статки чиновників, таким чином відтвермінувавши публікацію інформації про статки держпосадовців і чиновників місцевого самоврядування на рік. Фактично йшлося про закритий реєстр декларацій.

Петиція до президента із закликом ветувати закон у такому вигляді набрала голоси за три години. 

  

Електронне декларування запрацювало в Україні з 2016 року. Воно покликане спростити подання публічними службовцями декларацій майнового стану, доступ до них і їх перевірку.

На початку повномасштабної війни Верховна Рада призупинила процес обовʼязкового декларування майна держслужбовцями, дозволивши подати дані про свої статки вже після скасування воєнного стану. Крім того, Національне агентство з питань запобігання корупції обмежило доступ до публічної частини реєстру декларацій із безпекових міркувань.

Законопроєкт про повернення декларування зареєстрували у Верховній Раді наприкінці липня. Він передбачає подання декларацій і проведення спеціальних перевірок під час воєнного стану, а також спрощення порядку подання декларацій. Після ухвалення законопроєкту ті, хто не подавав декларації протягом 2022 і 2023 років, мали подати їх не пізніше трьох місяців із часу, коли закон набере законної сили.