Президент Володимир Зеленський зранку 12 вересня наклав вето на закон про електронне декларування, який передбачав не відкривати декларації ще рік, повідомив у відеозверненні.

Він зазначив, що декларації мають відкрити одразу.

Зеленський наголосив, що депутатам слід проголосувати за головну правку про відкриті декларації, «бажано швидко».

Депутат Ярослав Железняк зазначив, що рада може провести відповідне голосування «у 20-х числах вересня».

   

Законопроєкт про повернення декларування зареєстрували у Верховній Раді наприкінці липня. Він передбачає подання декларацій і проведення спеціальних перевірок під час воєнного стану, а також спрощення порядку подання декларацій. Після ухвалення законопроєкту ті, хто не подавав декларації протягом 2022 і 2023 років, мали подати їх не пізніше трьох місяців із часу, коли закон набере законної сили.

У вересні закон про повернення декларування ухвалили в цілому, але без правки про відкриття реєстрів. Це означає, що публікація інформації про статки для держпосадовців і самоврядування відтерміновується на рік. Фактично Верховна Рада проголосувала за закритий реєстр декларацій.

У вересні петиція, у якій президента закликають накласти вето на ухвалений парламентом закон про декларування, набрала 25 тисяч необхідних голосів за три години.