Історичні будівлі пивоварного заводу родини Шульца, яким понад 140 років, внесли до обʼєктів культурної спадщини Києва, повідомили в КМДА.

Пивоварня має історико-культурну цінність і внесена до переліку обʼєктів 19–20 століття, яким може загрожувати знищення або пошкодження. Тепер її також включили до обʼєктів культурної спадщини міста.

Історична будівля на Деміївці, зведена в 1860–1890 роках, опинилася під загрозою знищення. У лютому пивоварню Карла Шульца почали розбирати будівельники, проте втрутилася Київська міська прокуратура й роботи зупинили.

   

У липні Департамент охорони культурної спадщини КМДА провалив голосування за включення пивоварні Карла Шульца, що на Деміївці, до переліку пам’яток міста Києва.

   

Майно й ділянка колишнього пивзаводу перебувають на балансі «Фонду національного добробуту Криму». Його засновником є благодійний фонд «Астем фаундейшн». Один зі співзасновників – Рустем Умєров, а теперішній співвласник – Рефат Умєров.

У березні громадські організації Києва закликали не зводити кримськотатарський освітньо-культурний центр і мечеть на місці історичного пивзаводу Шульца.

У травні департамент охорони культурної спадщини КМДА не надав дозволів на демонтаж будівель і будь-які роботи на території пивоварні Карла Шульца на Деміївці. Крім того, департамент звертався до власника з вимогами зупинити проведення робіт і надати дозвільну документацію.