Департамент охорони культурної спадщини КМДА провалив голосування за включення пивоварні Карла Шульца, що на Деміївці, до переліку пам’яток міста Києва, повідомив активіст і співзасновник памʼяткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов. 

Науково-консультативна рада не змогла ухвалити відповідного рішення.

Тож комплекс промислової архітектури Києва 19 століття знову опинився під загрозою знищення.

У лютому 2023 року завод почали розбирати будівельники. Однак протиправні дії тоді зупинила Київська міська прокуратура.

Після медійного й суспільного розголосу тогочасний керівник департаменту Олександр Никоряк дав розпорядження на розроблення облікової документації для порятунку цінних будівель.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Точна дата заснування цього заводу не відома, але за інформацією київського краєзнавця Антона Короба, згадки про його роботу трапляються в документах 1809 року. Роком офіційного відкриття вважають 1881-й. Станом на 1913 рік щорічна потужність заводу становила 600 тисяч відер пива.


Майно й ділянка колишнього пивзаводу перебувають на балансі «Фонду національного добробуту Криму». Його засновником є благодійний фонд «Астем фаундейшн». Один зі співзасновників – Рустем Умєров, а теперішній співвласник – Рефат Умєров.


У березні громадські організації Києва закликали не зводити кримськотатарський освітньо-культурний центр і мечеть на місці історичного пивзаводу Шульца.


У травні департамент охорони культурної спадщини КМДА не надав дозволів на демонтаж будівель і будь-які роботи на території пивоварні Карла Шульца на Деміївці. Крім того, департамент звертався до власника з вимогами зупинити проведення робіт і надати дозвільну документацію.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі