Жінки з медичною чи фармацевтичною освітою мають з 1 жовтня 2023 року стати на військовий облік. Вони набудуть статусу військовозобовʼязаних, для яких виїзд за кордон обмежений, розповів у коментарі «РБК-Україна» представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський.

За його словами, право на тимчасовий виїзд для військовозобовʼязаних жінок надаватимуть лише за наявності окремих документів і дозволів. «Якщо ж таких немає, тоді вони, як і чоловіки, будуть обмежені в праві на виїзд», – каже Веніславський.

Перелік спеціальностей для обовʼязкового обліку жінок поки не планують розширювати, додає Веніславський.

Натомість у Держприкордонслужбі на запит «Громадського» повідомили, що наразі не мають інформації про зміни щодо обмеження виїзду жінок за кордон.

  

У жовтні Верховна Рада ухвалила закон про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік. Також до 2026 року жінки-медики не підлягають примусовій мобілізації відповідно до нового порядку взяття на військовий облік.

У Генштабі неодноразово наголошували, що в держави немає гострої потреби збільшувати кількість військовозобов’язаних жінок. За словами Ганни Маляр, Міноборони взагалі пропонує скорити кількість спеціальностей, за якими жінки підлягають військовому обліку, до трьох: медицини, радіотехніки й харчових технологій. Наразі в ЗСУ є потреба лише в таких фахівчинях, кажуть у Міноборони.

Чому виникає стільки проблем зі введенням військового обліку для жінок; навіщо це роблять, якщо жінок не збираються мобілізувати; чи буде облік добровільним, The Village Україна пояснювали разом із юристом.