Українська правозахисна організація Truth Hounds, яка з 2014 року документує докази російських воєнних злочинів, отримала премію The Albie Awards 2023 від фундації Clooney Foundation for Justice, яку заснували Джордж та Амаль Клуні.

Нагороду присудили в номінації «За справедливість для вцілілих». Церемонія нагородження відбудеться 28 вересня в Нью-Йорку.

Із 2014 року команда Truth Hounds здійснила понад 220 польових місій у зоні бойових дій, записала понад 5 000 свідчень очевидців і задокументувала інші докази міжнародних злочинів, скоєних у результаті російської збройної агресії. Крім того, провели близько 50 розслідувань та ідентифікували близько 200 підозрюваних у вчиненні злочинів. Низку свідчень передали до Міжнародного кримінального суду, Європейського поліцейського управління, структур ООН та українських й іноземних слідчих органів.

В інших номінаціях нагороджуватимуть лікаря й правозахисника Дена Маквеге з Конго, журналістку Нілуфар Хамеді й Ілахе Мохамаді з Ірану, а також громадські організації «Сирійський центр медіа та свободи слова» і «Тайські юристи за права людини».

   

Місія фонду Клуні «За справедливість» (Clooney Foundation for Justice) працює в понад 40 кранах світу. У 2022 році фонд заснував премію The Albie Awards на честь судді й борця проти апартеїду Альбі Сакса з ПАР, щоб відзначати здобутки борців за справедливість з усього світу.

   

The Village Україна разом із Truth Hounds розповідали, як РФ обстріляла Миколаївську ОВА, психлікарню й готель і чому це воєнні злочини. Громадська організація також розслідує й документує міжнародні злочини й порушення прав людини в країнах Східної Європи, Центральної Азії та Кавказу.