Російські окупанти 21 березня 2022 року завдали щонайменше двох авіаударів по цивільних обʼєктах Миколаєва. Вибухи пролунали між 13:00 і 13:30. Дві фугасні бомби влучили в готель «Інгул» і на територію Миколаївської обласної психіатричної лікарні № 1, яка перебуває під особливим захистом за нормами міжнародного права.

Громадська організація Truth Hounds провела розслідування і встановила, що бомби ФАБ–250 й ФАБ–500 скидали з літака Су–34, який, найімовірніше, злітав з аеродрому «Бельбек» у тимчасово окупованому Криму. На місці злочину не зафіксували ні жертв серед цивільних, ані свідків або очевидців. Ми розпитали керівницю департаменту розслідувань у ГО Truth Hounds Марину Слободянюк про те, чому це воєнний злочин і як вдалося провести розслідування, маючи на руках лише дрон і доступ до інтернету.

Від двох авіаударів по Миколаєву дійсно немає жертв серед цивільних, але це однаково воєнний злочин. Чому?


«Відсутність жертв не заперечує факту воєнного злочину, тому що саме застосування снаряду з такою руйнівною силою у густонаселеному районі в цивільному секторі, де живуть люди, є злочином», – коментує The Village Україна керівниця департаменту розслідувань Truth Hounds Марина Слободянюк.

Російські окупанти знищили цивільні обʼєкти авіабомбами прямого скиду, що вже порушує принцип пропорційності міжнародного права, пояснює Слободянюк. Згідно з ним, вибір зброї має бути таким, що передбачає найменшу кількість руйнувань або ймовірних жертв серед цивільних. Наприклад, унаслідок ракетного удару по Миколаївській ОДА, що також розташована у густонаселеному районі міста, загинули 37 людей.

Гіпотетичною ціллю росіян міг був судноплавний завод, розташований відносно поруч, вважають розслідувачі. Втім, вибір такої зброї для його знищення також можна кваліфікувати як воєнний злочин. «Якби вони хотіли поцілити в завод, вони би вибрали більш точну зброю, навіть ті ж ракети «Калібр». Натомість вони зупинилися на некерованих авіабомбах», – додає Слободянюк.

Крім того, потрібно зважати й на значні матеріальні збитки для України й міста, які завдало руйнування інфраструктури.

Хто крім Путіна віддавав злочинний наказ бомбардувати Миколаїв?


За цей конкретний воєнний злочин, окрім президента Росії Володимира Путіна й інших високопосадовців країни-агресора, які розпочали бойові дії проти України, відповідальна ескадрилья 559-го бомбардувального полку РФ, зокрема командир полку Віталій Шишкін. Імʼя пілота й номер борту, з якого завдавали удару, встановити не вдалося через відсутність свідків злочину.

Пізніше 559-му бомбардувальному полку РФ присвоїли звання гвардійського за «особливі заслуги й героїзм». Це значить, що злочинні дії на рівні вищого військового керівництва не тільки планують і втілюють, а й заохочують, вважають у Truth Hounds.

Саме цей полк здійснював бойові вильоти на Маріуполь і Харків, а також брав участь у воєнних діях у Сирії, де також здійснював атаки невибіркового характеру по цивільних обʼєктах. «Можна говорити, що це роблять з метою терору цивільного населення», – резюмує Марина Слободянюк.

Російська пропаганда не вважала за потрібне пояснювати, чому вони завдали такого удару, кажуть у Truth Hounds. «Вони коментують хіба що ситуації, які перебувають уже поза будь-яким нехтуванням міжнародного права – удар по пологовому в Маріуполі або Краматорському вокзалу», – зазначає Марина Слободянюк.

Як вдалося визначити тип зброї та місце розташування ескадрильї окупантів за допомогою дрона й OSINT?


В основі розслідування Truth Hounds – відео й фото, які зробили на місцях воєнних злочинів, а також OSINT (розвідка на основі даних з відкритих джерел інформації).

Крім того, Truth Hounds вдалося знайти рештки двох гальмівних парашутів, які допомогли встановити тип снаряду – бомби ФАБ–250 і ФАБ–500. Це гальмівні парашути, які допомагають бомбі входити в ціль вертикально, а також дають пілотові можливість атакувати з нижчої позиції й відлетіти, поки бомба не вибухнула.

Про використання саме фугасних бомб також говорить розмір і форма вирви після обстрілу. Для крилатих ракет характерне входження у ціль під гострим кутом, а використання балістичних ракет («Іскандер»), які також можуть влучати під прямим кутом, спростовує наявність парашутних строп.

Носієм двох бомб був один літак Су-34, який найімовірніше злітав із аеродрому «Бельбек» у тимчасово окупованому Криму. Це вдалося встановити завдяки супутниковим знімкам від Maxar і Planet Lab. Спочатку за допомогою знімків Truth Hounds ідентифікували три аеродроми, де розміщувалися російські Су-34. Це «Бельбек», «Приморсько-Ахтарськ» і «Морозовськ».

Під час атаки на Миколаїв на аеродромі «Бельбек» перебували 11 літаків Су-34, хоч зазвичай там дислокується ескадрилья з 12 літаків. Це також підтверджує припущення Truth Hounds, що авіаналіт проводили з «Бельбека». Розслідувачі зазначають, що траєкторія підльоту звідти була би найкоротшою і найбільш безпечною для російських окупантів. Літаки до аеродрому в тимчасово окупованому Криму почали перекидати якраз перед повномасштабним вторгненням РФ, що також може свідчити про підготовку до бомбардування українських міст поблизу, зокрема й Миколаєва.

Воєнні злочини росіян Truth Hounds задокументували спільно з Нацполіцією й Миколаївською обласною прокуратурою. Основу дослідження уже приєднали до матеріалів справи правоохоронних органів.