Військовозобовʼязаних українців, які покинули Україну за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому, заявив голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія в ефірі «Єдині новини».

Для цього Україна може звернутися до інших країн з проханням щодо арешту й передачі чоловіків, що незаконно перетнули кордон.

Будуть проводити попередній аналіз, який займе декілька місяців.

Чоловіки будуть нести відповідальність згідно із законами за давання хабаря,  підроблення документів й ухилення від мобілізації, каже Арахамія.

За кордоном правоохоронні органи можуть зробити запити на екстрадицію таких людей і привезти їх до України, щоб вони понесли відповідну відповідальність, вважає нардеп.

 

На час воєнного стану заборонений виїзд за кордон чоловікам від 18 до 60 років (із винятками). Наприклад, у серпні 2022 року дозволили виїжджати морякам, а культурні діячі можуть виїхати за дозволом Мінкульту. Також можна виїждати тим, чиї родичі загинули чи пропали безвісти під час участі в АТО.

Майже три чверті українців, 74%, вважають, що чоловікам від 16 до 25 років слід дозволити виїзд на навчання за кордоном, свідчить опитування фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з КМІС.