Майже три чверті українців, 74%, вважають, що чоловікам від 16 до 25 років слід дозволити виїзд на навчання за кордоном, свідчить опитування фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з КМІС.

Загалом більше половини українців, 53%, підтримують заборону на виїзд чоловіків за кордон у воєнний час. Але якщо йдеться про молодих чоловіків, які вступають до іноземних вищих, професійних чи середніх навчальних закладів, то більшість виступає за те, щоб дозволити їм виїзд.

Молодь від 18 до 29 років погоджується з цим на 80%, а літні люди, старше 60 років – на 67%. Також на заході України на 8% більше підтримують виїзд чоловіків від 16 до 25 років із метою навчання. Натомість 18% усіх респондентів виступають проти.

Опитування проводили з 3 до 17 липня методом face-to-face серед 2011 респондентів на всій території України, крім тимчасово окупованої.

   

На час воєнного стану заборонений виїзд за кордон чоловікам від 18 до 60 років (із винятками). Наприклад, у серпні 2022 року дозволили виїжджати морякам, а культурні діячі можуть виїхати за дозволом Мінкульту. Також можна виїждати тим, чиї родичі загинули чи пропали безвісти під час участі в АТО.