У Міністерстві культури затвердили нові правила виїзду за кордон для культурних діячів, повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, пише «Інтерфакс-Україна».

Зміни до порядку виїзду розробили для артистів, митців і журналістів, сказав Ткаченко. Зокрема, за словами міністра, ця категорія громадян має подавати підтвердження, що в їхніх організаціях ведеться військовий облік. Також надати контракти, які підтверджують мету виїзду.

Ткаченко зазначив, що якщо поїздка передбачає промотування країни або збір коштів, то згодом має бути надано звіт, так само, як і в разі дипломатичних візитів. Такий виїзд не може тривати понад 60 днів. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Історія з виїздом культурних діячів за кордон почалася із заяви українського стендап-коміка Андрія Щегеля, який 2 березня дав інтервʼю на YouTube-каналі журналіста Романа Скрипіна, і розповів, що виїхав у Туреччину за дозволом Мінкульту, а далі планує подорожувати в інші країни Європи зі стендап-виступами. За словами Щегеля, в Україні він отримав три повістки, але поки що «повертатися не планує».

У відповідь Мінкульт пообіцяв посилити контроль за виїздом військовозобовʼязаних чоловіків за кордон. Більш жорсткий порядок отримання дозволів із посиленням відповідальності за порушення правил виїзду подали до Кабміну.


Сергій Жадан і гурт Tvorchi (представники України на  Євробаченні-2023) закликали Мінкульт не забороняти артистам виїзд за кордон. Учасники гурту відзначили, що наразі «під питанням» їхній виступ у місті Найробі, що має відбутися за тиждень, а також «участь у всіх промо-заходах перед «Євробаченням» і можливість представити свою країну й творчість там найкращим способом».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі