«Район #1» шукає 13 сімей ВПО в Чернігівській області, щоби забезпечити їх житлом.

Ідея у волонтерів виникла ще у 2022 році, коли співзасновники благодійного фонду помітили проблеми високої вартості модульного житла й віддаленості тимчасових містечок. Тоді вирішили залучати громади й будувати всередині сіл нові вулиці, надавати роботу для родин ВПО й підтримувати ініціативи на державному рівні.

Для пілотної версії обрали Новобасанську громаду Чернігівської області, розташовану за 80 кілометрів від Києва. Там збудували 13 каркасних будинків. Їх розташували на одній вулиці, обладнали меблями, освітленнями й сантехнікою. У громаді також обіцяють забезпечити родини робочими місцями.

За п’ять років проживання будинки передадуть у приватну власність родин, якщо вони будуть дотримуватися умов конкурсу, кажуть у благодійному фонді. Що для цього потрібно, зокрема:

  • перебувати на обліку як ВПО й мати довідку в «Дії»;
  • не мати змоги користуватися власним житлом за місцем попередньої реєстрації місця проживання;
  • не обмінювати, не дарувати й не відчужувати нерухоме майно в Україні чи в іншій країні;
  • не мати достатніх доходів, за допомогою яких можна було б вирішити свої житлові потреби;
  • мати кваліфікацію вчителя англійської мови; сімейного лікаря; лікаря-педіатра; нотаріуса; програміста; бухгалтера; тренера; механізатора; електрика; юриста; хореографа. Детальніше з описами вакансій можна ознайомитися на Work.ua.

Заявки на участь у конкурсі прийматимуть до 3 вересня. Щоб взяти участь, треба заповнити форму на сайті.

Проєкт реалізують за підтримки міжнародної організації Help – Hilfe zur Selbsthilfe за фінансування Aktion Deutschland Hilft.

   

«Район #1» заснував Андрій Титаренко у 2018 році, щоб реконструювати Рейтарську вулицю в Києві. Кошти збирали від івентів Bloc party. Після повномасштабного російського вторгнення в Україну проєкт вирішили трансформувати в благодійний фонд, метою якого стало відновлення та джентрифікація всієї України.

Першими проєктами «Району #1» стали дитячий садок №17 «Веселка», ліцей №1 і ветеринарна клініка в Гостомелі. Наприкінці листопада активісти почали зводити каркасні деревʼяні домівки для людей, які втратили житло через війну.

   

Help – Hilfe zur Selbsthilfe – це міжнародна організація, яка більше 40 років займається гуманітарною допомогою у понад 20 країнах світу. Організація має штаб-квартиру в Бонні почала діяти в Україні з 2021 року. З 24 лютого 2022 року надає екстерну допомогу ВПО й постраждалим від російської агресії.