В Україні продовжують відкриватися компанії зі звʼязками в Росії й Білорусі. Від початку повномасштабної війни лише у 5% із 20 тисяч компаній, які мали звʼязки з країною-агресором, перестали співпрацювати, таке дослідження провели аналітики R&D центру YouControl.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну налічували понад 20 тисяч активних українських підприємств, у яких серед власників чи засновників є громадяни або резиденти РФ чи Білорусі. 

За 16 місяців лише деякі із цих компаній вийшли зі структури представників країн агресорів. 

Виявили понад 1000 таких фірм, вони становлять трохи більше 5% від загальної кількості підприємств.

Майже 50% із цих компаній зареєстровані в Києві, ще близько 6,5% розташовані в Київській області. Майже 27% працюють у торговій сфері, по 14% – у переробній промисловості й нерухомості.

За період повномасштабного вторгнення РФ в Україну виявили 39 новостворених компаній із ворожими звʼязками.

Близько половини цих юросіб (19) оформлені в Києві, ще 14 організацій зареєстровані на заході України, три – на півдні, і дві – на сході країни. Більше 60% з цих компаній (24) були зареєстровані у 2022 році.

   

Компанія YouControl розробила платформу RuAssetsдля пошуку «російського сліду». Платформа може виявити причетність компаній і людей з різних куточків світу до російських і білоруських активів і діячів. Також сигналізує про зв’язки з підсанкційними особами, воєнними терористами й пропагандистами.

   

У серпні 2022 року 59 міжнародних компаній, які заявили про те, що залишають російський ринок, досі ведуть бізнес у РФ.