59 міжнародних компаній, які заявили про те, що залишають російський ринок, досі ведуть бізнес у РФ, свідчать результати аналізу Київської школи економіки (KSE).

Серед найбільших світових компаній, хто спочату заявив про вихід, але потім зайняв вичікувальну позицію, – ExxonMobil, Alphabet, Toyota та Microsoft. «І хоча такий шлях притаманний найбільшим компаніям, він найменш популярний», – пишуть у KSE.

Є окрема група компаній, які, попри свої попередні заяви, змінили свою позицію на протилежну. Це, наприклад, Air Serbia, яка відновила польоти до РФ, німецький виробник агротехніки Claas, який досі працює в Росії й публічно не говорить про це, а також виробник шин Continental (1 серпня в Калузі відновив роботу завод із виробництва автомобільних шин Continental). Японський виробник фототехніки Fujifilm після паузи працює й рекламує в Росії свої товари.

Серед тих компаній, які моніторить KSE у межах проєкту «Самосанкції / LeaveRussia», 47% заявили про вихід з ринку РФ, 31,2% досі присутні в країні, 19,9% вичікують і лише 1,9% здійснили повний вихід.

Більшість компаній рухається в бік виходу з російського ринку. Свою діяльність у РФ вже скоротили, призупинили або взагалі припинили 1649 іноземних компаній.

Станом на 14 серпня компанії, які повністю вийшли з РФ, мали 192,6 тисячі осіб персоналу, $18,9 мільярда річного доходу й $7,7 мільярда капіталу. Компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 158,8 тисячі осіб персоналу, річний дохід у розмірі $63,1 мільярда й $32,8 мільярда капіталу.

Водночас, якщо від початку російського вторгнення й до середини березня відсоток компаній, які згортають операції в РФ, різко зростав, то протягом останнього місяця співвідношення тих, хто йде й залишається, практично не змінюється, кажуть аналітики.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Компанія YouControl розробила платформу RuAssetsдля пошуку «російського сліду». Платформа може виявити причетність компаній і людей з різних куточків світу до російських і білоруських активів та діячів. Також сигналізує про зв’язки з підсанкційними особами, воєнними терористами й пропагандистами.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі