Понад 1400 комунальних підприємств в Україні ввійшли в процес ліквідації впродовж останніх 10 років, інформує «Опендатабот».

У топі міст України за кількістю неплатоспроможних – Дніпро, Херсон, Харків і Львів.

Зростання банкрутства комунальних підприємств в Україні спостерігалося з року в рік. Проте рекордним виявився 2021 рік.

Замість банкрутства й проведення розрахунків з кредиторами більшість підприємств подають на самоліквідацію за рішення власників. У судовому реєстрі з’являється лише 10% справ.

Розрахунок із кредиторами має відбуватися за кошт майна підприємства. Проте майно може належати не підприємцю, а надане громадою в користування або управління. Тож, якщо в комунального підприємства не знайдеться власного майна, то кредитори залишаються без задоволення своїх вимог.

Якщо комунальне підприємство є комерційним, то воно самостійно відповідає за свої зобов’язання, зокрема, і борги, відзначили аналітики.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За 15 місяців в Україні зʼявилося майже 41 000 нових компаній і 318 000 ФОПів. Дослідження Saturday Team показує, що за чотири місяці 2023 року компанії заплатили в бюджет на 15% більше, ніж за цей самий період 2021 року.


Рекордну кількість ФОПів за останні три роки відкрили українці в червні. Підприємцями стали більш ніж 31 тисяча українців. Це водночас і найбільший показник за період повномасштабного вторгнення РФ в Україну.


Верховна Рада підтримала законопроєкт, згідно з яким із серпня скасують єдиний податок за ставкою 2% для ФОП. Підприємці могли перейти на сплату єдиного податку за ставкою 2% з «воєнними» особливостями з 1 квітня 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі