Верховна Рада підтримала законопроєкт, згідно з яким із серпня буде скасований єдиний податок за ставкою 2% для ФОП, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Згідно з редакцією до другого читання, платники єдиного податку за ставкою 2% матимуть право подати заяву про відмову від застосування такого оподаткування та вказати, на яку систему вони бажають перейти.

Якщо така заява не буде подана, платника автоматично переведуть на систему, на якій він перебував до обрання 2% ЄП.

Новостворені ФОП, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуть платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%.

Крім того, закон передбачає автоматичне відновлення статусу платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрація платником ПДВ була призупинена.

Платникам, які у 2023 році перейшли з 2% ЄП на загальну систему, нададуть право повторно перейти на спрощену систему за своїм вибором. Для цього потрібно буде подати відповідну заяву.

Крім того, із 1 жовтня повернуть відповідальність за порушення у сфері застосування касових апаратів. Водночас від фінансової відповідальності за порушення з РРО звільнять суб'єктів господарювання на прифронтових територіях та територіях можливих бойових дій (винятком будуть ті, хто торгує підакцизними товарами).

Планові перевірки до кінця воєнного стану проводитимуть лише щодо суб'єктів господарювання у сфері виробництва й реалізації підакцизної продукції, у сфері грального бізнесу, а також тих, хто надає фінансові, платіжні послуги, додав голова Комітету ВРУ з питань фінансів Данило Гетманцев.

Рішення ухвалили після довгих дискусій, відзначив Железняк. Ухвалення законопроєкту було важливою умовою, передбаченою угодою з МВФ, додав нардеп.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


ФОПи могли перейти на сплату єдиного податку за ставкою 2% з «воєнними» особливостями з 1 квітня 2022 року.

У 2023 році для фізичних осіб-підприємців змінили розміри єдиного соціального внеску та ліміти доходу. Ми публікували актуальні цифри.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі